23948sdkhjf

Undgå at betale salgsmoms til Skat

Antallet af konkurser i Danmark er i øjeblikket stigende, og med den finansielle uro som i øjeblikket hærger over hele verden, må det forventes, at der bliver et stigende tab på debitorer.

Antallet af konkurser i Danmark er i øjeblikket stigende, og med den finansielle uro som i øjeblikket hærger over hele verden, må det forventes, at der bliver et stigende tab på debitorer.



Emnet for denne måneds artikel er muligheden for ikke at skulle betale salgsmomsen til Skat på de uerholdelige fordringer.

Når man som sælger udsteder en faktura, er man forpligtet til at betale salgsmoms til Skat. Det ville være ganske urimeligt for sælger, om denne salgsmoms stadigvæk skulle betales, hvis køber slet ikke betalte fakturaen. Man har fra lovgivningsmagtens side løst det ved, at man under visse betingelser blot kan regulere ens momsgrundlag og derved undgå at betale salgsmomsen til Skat.

Retsgrundlaget

Retsgrundlaget skal findes i momsloven § 27, stk. 6:

”I afgiftsgrundlaget kan fradrages 80 pct. af konstaterede tab på uerholdelige fordringer vedrørende leverede varer og ydelser. Såfremt fordringerne senere betales helt eller delvis skal 80 pct. af modtagne beløb medregnes i afgiftsgrundlaget, medmindre betalingen opnås efter konkurslovens § 96.”

Heraf følger det, at virksomheder med momspligtige leveringer af varer og ydelser - hvor køber ikke har betalt for det leverede - efterfølgende kan regulere salgsmomsen i momsangivelsen.

Det kan eksempelvis være, at en virksomhed kommer i den uheldige situation, at en køber enten går konkurs, dør, har en ukendt identitet eller bare ikke kan betale.

Betingelserne

Ifølge momsloven § 27, stk. 6 er det en betingelse for, at man kan regulere salgsmomsen, at der er tale om et tab, som skal være konstateret. Spørgsmålet er så, hvornår et tab er konstateret?

Efter administrativ praksis er et tab konstateret for så vidt angår konkurs- og dødsboer, når det ved boets afslutning kan dokumenteres, at man ikke kan få alle sine penge i boet.

Man kan dog foretage et foreløbigt fradrag af ens tab i konkurs- og dødsboer, før behandlingen af boet er endelig afsluttet.

Det gøres ved, at virksomheden får en erklæring fra boets kurator/boets bestyrer om, hvad den forventelige dividende bliver. Herefter kan der fradrages en procentdel svarende til den del, der ikke forventes at blive betalt (forventes der en dividende på 5 procent, kan der fradrages 95 procent af momsen).

Et tab kan endvidere konstateres, når det af en udskrift af fogedretsbogen fremgår, at den pågældende faktura har været forsøgt inddrevet forgæves, eller når det af fogedretsbogen kan dokumenteres, at en anden sælger inden for et tidsrum af højst 6 måneder ikke har kunnet indkræve penge hos den pågældende køber.

Minimumsgrænse

Hvis beløbet, som køber skylder sælger, er mindre end 3000 kr., behøver tabet ikke være konstateret. Grunden hertil er, at de omkostninger, som er forbundet med at indkræve pengene, ikke står i et rimeligt forhold til de penge, som skal indkræves. Denne minimumsgrænse prøver mange erhvervsorganisationer naturligvis at få sat op, men politikerne på Christiansborg er ikke helt med på idéen.

Husk dokumentationen

Som med alt andet er det vigtigt, at man sikrer sig korrekt dokumentation for tabet, da Skat laver stikprøvekontroller. Dokumentationen skal være skriftlig.

Generelt må det anbefales, at man i disse tider er forsigtig med at yde for stor kredit, idet man hellers hurtigt selv ender som den dårlige betaler.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.06