Krav om udvidet modulforsøg
DTL mener, at den CO2-reduktion, som brugen af modulvogntog giver, må være af interesse for politikerne. Derfor må de planlagte forsøgsstrækninger udvides allerede i år. Det fik klimaminister Connie Hedegaard at vide, da hun forleden havde møde med DTL.
- Transporten kan bidrage til reduktion af sit CO2-udslip på mange måder. Hvis både politikere og vi fra transporterhvervet er rede til at tænke nyt og finde løsninger sammen, kan meget nås, uden at det nødvendigvis skal skade danske transportvirksomheder, som i forvejen udflager meget i disse år på grund af de politiske rammebetingelser i Danmark, sagde DTL-direktør Erik Østergaard, da han sammen med formanden Jørgen Egeskov Jensen og cheføkonom Ove Holm drøftede klimapolitik med Connie Hedegaard.
På europæisk plan skønner DTL, at en udpræget anvendelse af modulvogntog vil udgøre et besparelsespotentiale på ca. 5 mio. ton CO2 årligt. Det svarer til dansk transports samlede CO2-bidrag, og organisationen vil derfor gøre sit til at modulvogntoget bliver udbredt i Europa.
TrængselsproblemerneDer er stor interesse blandt danske byer – med København som eneste undtagelse - for at komme med i modulforsøget, der begynder til november. Ligesom havnene melder flere og flere sig i kampen om at komme med på det danske modul-landkort.
På mødet med ministeren pegede DTL på trængselsproblemerne som en ekstra udfordring for transporterhvervet og for de danske bestræbelser på markant at få nedsat CO2-udledningen
I den forbindelse efterlyste Erik Østergaard nytænkning i stedet for ideer om trængselsafgifter, der kun er udtryk for sædvanlig politisk automattankegang.
- Godset skal nemlig frem alligevel, og derfor har trængselsafgifter og bompenge ingen regulerende effekt her. Når så systemerne oven i købet sluger mange penge til administration – i Stockholm er det ikke engang sikkert, at det giver overskud før 2011 – må politikerne se på nye måder at løse problemerne på, sagde han og pegede på en havnetunnel som en løsning i København, ligesom man må i gang med andre infrastruktur-projekter rundt om i landet.
Højt forbrugHer peger DTL på, at transportministeriets beregningsmodel TEMA 2000 viser, at en lastbil, der på en trængselsramt motorvej har en gennemsnitshastighed på 40 km/t, sammenlignet med en lastbil med en gennemsnits-hastighed på 80 km/t, har et brændstofforbrug, der er hele 34 procent højere