Energiaftale med perspektiv
En bred kreds af partier stå bag en ny energiaftale med regeringen, som bl.a. bestemmer, at vedvarende energi i 2011 skal dække 20 procent af Danmarks energi-forbrug – og ikke kun i form af vindmøller. Der skal også satses på biomasse og biogas
Partierne er ud over regeringspartierne Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance, og aftalen betyder, at det danske samfund bliver mere udbygget med vedvarende energi end nogensinde før.
Der er også elementer i aftalen, som retter sig direkte mod transporterhvervet, og HTS-direktør Michael Svane ser allerede fornuftige perspektiver for branchen:
- Energiforliget indeholder en god og langsigtet aftale om biobrændstoffer, der vil gøre det muligt at nå målet om 10 pct. vedvarende energi i transportsektoren, mener HTS, der ser energiforliget som et pejlemærke i forhold til den kommende plan om transportens CO2-udledning, som regeringen fremlægger til efteråret.
Langsigtede rammer- For transporterhvervet er det afgørende med langsigtede rammebetingelser. Her er energiforliget et fornuftigt startskud til regeringens kommende plan om CO2-udledning og transport. Det er nødvendigt at finde løsninger i transportsektoren, der ikke går ud over mobiliteten i samfundet, ellers risikerer man at reducere den økonomiske vækst, siger direktør Michael Svane, HTS.
Udover at hæve afregningspriserne på strøm fra landvindmøller, biomasse og biogas markant er partierne enige om at rejse 400 MW nye havvindmøller 2012. Der oprettes en erstatningsordning for naboer til vindmøller. Samtidig styrkes indsatsen for at spare på energien markant: I 2020 skal energiforbruget være faldet fire procent i forhold til 2006.
Brintbiler fritages for afgifter, det samme gælder elbiler frem til foreløbig 2012, og der bliver afsat en pulje på 35 mio. kr. til forsøg med elbiler.
Meromkostningerne er opgjort til ca. 1,7 mia. kr. årligt i 2011 og 2,5 mia. årligt i 2012.
Frem til 2011 får partierne bag aftalen årligt en status for fremgangen udviklingen af de nye mål og i de igangsatte analyser. Inden udgangen af 2010 skal det drøftes, om der er behov for at sætte flere initiativer i gang.
Transport-initiativerMed henblik på at begrænse transportsektorens forbrug af fossile brændstoffer og dermed CO2-udledninger iværksættes følgende initiativer
Biobrændstoffer mv. til transport: Regeringens målsætning er, at biobrændstoffer mv. skal udgøre 5,75 pct. i 2010 samt 10 pct. i 2020 af brændstofanvendelsen i landtransport. Dette svarer til EU’s målsætning.
Til opfyldelse af målsætningen kan kun anvendes biobrændstoffer, som opfylder EU's kommende bæredygtighedskriterier (økonomisk, miljømæssigt, socialt).
Parterne drøfter, om Kommissionens forslag til bæredygtighedskriterier skal sættes som danske krav, indtil de er vedtaget og gennemført i EU.
Virkemidler til opfyldelse af målsætningen tilpasses, når der i EU er truffet beslutning om, hvilke brændstoffer der kan medregnes. Dette kan f.eks. også omfatte el til el-biler, plug-in hybridbiler mv.
Afgiftsfritagelse for brintbiler. Biler, der anvender brint som drivmidddel, fritages for afgifter.
Afgiftsfritagelse for elbiler. Den eksisterende afgiftsfritagelse for elbiler forlænges frem til 2012.
Forsøgsordning for elbiler. Der etableres en forsøgsordning for elbiler med en tilskudsramme på i alt 35 mio. kr. frem til og med 2012. Bevillingen er fordelt med 10 mio. kr. årligt i 2008-9 og derefter 5 mio. kr. i 2010-12.
Plug-in hybrid biler: Med henblik på at fremme at Danmark er i front vedrørende plug-in hybridbiler, når teknologien er markedsklar, drøfter aftaleparterne inden udgangen af 2009, hvordan udbredelse plug-in hybridbiler kan fremmes.
Mindre CO2Desuden skal der udledes mindre CO2 i transportsektoren. Der bliver udarbejdet en strategi for at reducere CO2-udledningen fra transport som opfølgning på Infrastrukturkommissionens arbejde
Udviklingen i energiforbrug og CO2-udledning på transportområdet
Fra 1990 til 2006 er bruttoenergiforbruget til transport vokset med 27,3 %. Vejtransport og udenrigsluftfart er de store energiforbrugere med henholdsvis 77,4 % og 16,9 % af forbruget.
Betragter man udviklingen i de enkelte drivmidler til transport fra 1990 til 2006 er dieselforbruget vokset stærkest. Forbruget af dieselolie er steget 52,1 procent, mens forbruget af flybrændstoffer og motorbenzin er steget henholdsvis 34,4 pct. og 8,5 pct.
Transport tegnede sig i 2006 for 30,4 pct. af de samlede CO2-emissioner.