23948sdkhjf

Vinterdæk til lastvogne testes i Lapland

Bridgestone har også lanceret et nyt forhjul der kan matche udfordringerne i Nordicarea

Bridgestone har også lanceret et nyt forhjul der kan matche udfordringerne i Nordicarea



Af Finn Bjerremand

Når ikke vinteren kommer til os, må vi jo tage hen hvor den er, kan man næsten sige. I hvert fald når man vil teste nye vinterdæk til lastvogne.

Det ser jo ikke ud til, at der bliver mulighed for den slags under vore himmelstrøg i denne vinter.

Den store spiller på markedet for lastvognsdæk, Bridgestone havde derfor inviteret til en testkørsel af de nyeste vinterdæk til lastvogne under de rigtige forhold med såvel frost som snevejr i den nordsvenske by Arvidsjaur.

Det er nemlig i Arvidsjaur og i nabobyen Arjeplog, der ligger ca. 80 km derfra, at bilindustrien fra hele verden tester alt muligt, herunder også dæk. De to byer, der ligger i den nedre del af Lapland, ligger jo også i et mindre tætbefolket område i Europa.

Der er derfor også både plads og masser af områder, hvor man kan gennemføre test af forskelligt biludstyr, uden at blive forstyrret.

I området ligger der mange forskellige testbaner, hvor de fleste har højsæson om vinteren, fordi man kan få testet, om de nye biler, lastvogne og dæk m.v. nu også kan klare sig i vinterføre og under hård kulde.

Minus 50 grader

Således også med de nye Bridgestone dæk af typerne W958 og W990, hvor W958 fortrinsvis markedsføres i det nordiske område.. Det skyldes ganske enkelt, at man i den japansk-ejede dæk-koncern har konkluderet, at påvirkningerne ved vinterkørsel i vores region af Europa, er væsentlig hårdere end i bl.a. det øvrige Europa.

I de nordlige regioner af såvel Finland, Norge som Sverige kan man store dele af året både have is- og snedækkede veje, samtidig med at temperaturerne er lave. Et forhold, der sætter dækkene på store udfordringer, når de skal kunne rulle økonomisk, samtidig med, at de både skal holde retningen og have et godt vejgreb.

I Arvidsjaur, hvor testen fandt sted er det ikke usædvanligt, at termometeret kryber ned mod knap 50 minus grader om vinteren. Længere nede i Skandinavien, hvilket også omfatter Danmark, har man ofte våde veje og somme tider sne på samme tid. Det øger også kravene til dækkene. Disse vinterelementer, kan ofte føre til dårlige vejgreb, der igen betyder dårligere evne til at accelerere, længere bremselængder og dårligere styre-evne med risiko for - i værste fald at miste kontrollen over køretøjet.

Vinterdæk i kraftig vækst

Salget af vinterdæk til lastvogne er på det nordiske marked steget 131 pct. for styrende hjul set over en femårsperiode, mens det for trækhjulenes vedkommende er steget 152 pct.. I Danmark alene er stigningen på 196 pct. på styrende hjul og 195 pct. på trækhjul inden for den samme tidsperiode.

Bridgestone har derfor introduceret de to nye versioner W958 (forhjul) og W990 (trækhjul), der er udviklet med en høj sikkerhedsfaktor som den absolut første og største prioritet. Derefter komme nøglefaktorerne, god stabilitet, godt vejgreb, der også dækker begreber som god igangsætningskarakteristik og kort bremselængde. W958 der følger op på succesdækket M758 er beregnet som forhjul i hårdt vinterføre.

- Vejgrebet er 10 procent bedre, mens der er ca. 20 pct. flere km i dækket, lyder det fra Bridgestone. Ifølge Bridgestones teknikere, anbefales det at montere dækket i efteråret og så køre hele sæsonen. Hvis vognen ruller mange km passer det godt med, at dækket kan køres helt ned i sommerperioden.

Det nye W990 dækker drivaksler under normale vinterforhold og udmærker sig ved at have et godt vejgreb, både ved igangsætning, acceleration og ved nedbremsning. Samtidig er dækkets levetid forlænget med ca. 30 % i forhold til W970.

Afprøvet i praksis

For at kunne få en fornemmelse af hvordan udviklingen har været for de to nye generationer af dæk, havde Bridgestone lånt fire komplette vogntog hos Volvo - alle bestående af forskellige Volvo forvogne af modellen FH16.

Disse forvogne indgik alle i en form for vogntogskombination, hvor der både var et modulvogntog, et normalt svensk skovvogntog og forskellige typer af anlægskøretøjer.

Jeg havde lejlighed til at køre de to anlægskøretøjer, hvor det første vogntog, en treakslet Volvo FH16 med tilhørende treakslet kærre, var monteret op med de nyeste typer af Bridgestones vinterdæk.

Efterfølgende kørte jeg teststrækningen retur med en anden FH16 i anlægsudførelse, der var en fireakslet version med trippelbogie, hvor den sidst aksel i bogien var styrende.

Denne vogn, der var tilkoblet en rigtig treakslet påhængsvogn opbygget til løse container-lad, havde de tidligere versioner af Bridgestones dæk monteret.

Fantastisk vejgreb

Ved såvel igangsætning som opbremsninger kunne man fornemme det fantastiske vejgreb som både de gamle og de nye typer af trækhjul giver. Dog kunne jeg mærke, at det nye trækhjul W990 var hurtigere til at sætte fart på vognen på det sneklædte underlag.

Begge Volvo’er var udstyret med tandembogie, så igangsætninger kunne dog ske uden de store udfordringer. Det var ikke nødvendigt at anvende differentialespærring på noget tidspunkt, hverken langsgående eller tværgående, og det må nok tilskrives de gode dæk.

Provokation

Tilsvarende lavede vi under testkørslen en provokationsøvelse med fuld styreudslag flere gange, og her var det helt tydeligt, at den treakslede Volvo FH16, der var monteret med W958 havde et noget bedre vejgreb og hængte godt fast på det is- og sneklædte underlag lige til det sidste.

Retfærdighedsvis skal det dog siges, at jeg ikke kender de nøjagtige akseltryk på de to testvogne. Men den fireakslede FH16 med trippelbogien var muligvis baglæsset lidt for meget - et forhold der betød, at den hurtig kunne slippe grebet med forhjulene

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078