23948sdkhjf

Det rette værktøj

Autologs simple elektroniske kørebog opfylder basisbehov hos Coop

Autologs simple elektroniske kørebog opfylder basisbehov hos Coop



Af Lars Lassen

Der er ingen grund til at købe en schweizerkniv, hvis man kun skal skære snore over. Det er forsimplet sagt, hvad der fik Coop til at vælge en forholdsvis simpel og billig elektronisk kørebog frem for egentlige flådestyringssystemer.

- Det er let at lade sig forblænde af teknologien og alle de ting den kan. Men Coop erkendte, at hvis man valgte mere avancerede løsninger, hvor man kunne overvåge kørslen i real time, så skulle man også bemande en til to fuldtidsstillinger, som skulle sidde og holde øje med systemet. Der er ikke grund til at købe noget teknologi, man ikke bruger. Hvis man sagde A, så skulle man også ansætte noget personale, der skulle sidde og kigge på en skærm for at overvåge lastbilerne. Det var reelt ikke det der er Coops behov, som handlede om, at man skulle kunne dokumentere at man overholdt leveringstidspunkter ude i butikkerne.

Det kunne vores system fuldstændigt automatisk, fortæller udviklingschef Robert Holm fra Autolog ApS.

Automatisk

Autologs elektroniske kørebog – som virksomheden hellere kalder for ’automatisk kørebog’ fordi den ikke kræver nogen som helst form for brugerinput for at fungere – har størrelse som en pakke cigaretter.

Den lille kørebog består af en GPS-modtager og en registreringsenhed, der gemmer køretøjets koordinater for hver 30 meter. Det gør det muligt at skabe meget detaljerede ruteoversigter.

Enheden kan gemme køredata for op til 5000 kilometer af gangen. Log-filen overføres med jævne mellemrum til brugerens PC, hvor et program så giver et komplet overblik over hvilke ture og distancer køretøjet har kørt på hvilke tidspunkter. Brugeren kan så let tilføje oplysninger om kørslens formål, så man kan fremlægge et dokumenteret kørselsregnskab overfor skattemyndighederne eller arbejdsgiveren.

Det er nemlig ’Autologgerens’ oprindelige funktion.

Enterprise

Men Autolog ApS har udviklet et såkaldt enterprise-produkt, der gør det muligt at registrere og organisere køredata fra et stort antal autologgere. Det er det system, som Coop har valgt.

- Autlog Enterprise kan naturligvis ikke alle de ting, som store flådestyringssystemer kan. Men det har også flere fordele. Det er ikke tracking og overvågning. Data gemmes lokalt på enheden og det er kun brugeren, der selv skal uploade data til sin egen PC. Samtidig er der ikke nogen kommunikationsomkostninger til mobilkommunikation via GPRS eller satellit, som det kendes fra egentlige flådestyrings- og trackingsystemer. Det var en af grundene til at Coop valgte vores system frem for andre, fordi man sparede kommunikations-omkostningerne, fortæller Robert Holm.

Hos private brugere eller i mindre virksomheder, vil man typisk uploade køredata en gang om måneden til en PC.

Hos COOP tager chaufføren dagligt autologgeren med ind og placerer den i en docking station, der automatisk overfører data til en server. Docking stationen overvåges af et lille program, der når en Autologger kobles til, automatisk overfører datafilen.

- Vores Enterprise-program henter så automatisk kørefilerne fra serveren og organiserer dem på en overskuelig måde, så den administrative bruger får let adgang til de data, som han har brug for. Coops biler har bestemte ’slot-tider’ ude ved butikkerne, som de skal overholde. Det er for at være sikker på, der er plads til losning af varerne, så bilerne ikke holder i vejen for hinanden og den øvrige trafik. Hvis de ikke er der på det rigtige tidspunkt, så opstår der problemer. Med vores system, så kan Coop meget præcist dokumentere, at det ikke er deres lastbil, der var der på det forkerte tidspunkt, fortæller Robert Holm.

Produktivitet

Coop udnytter også dataene i Autologs Enterprisesystem til overvåge produktiviteten i et mere overordnet perspektiv.

- De kan naturligvis gå ind og genskabe kørslen på en bestemt bil en enkelt dag. Men det handler mere om at spotte problemruter, hvor der kan være særlige forhold, som gør at man måske skal justere ruten, forklarer Robert Holm.

Han erkender, at der ofte fra medarbejdersiden er betydelig skepsis over for GPS-systemer.

- Men det er klart vores erfaring, at chaufførerne hurtigt overvinder modviljen, når de forstår hvordan autologgeren virker, slutter Robert Holm.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078