23948sdkhjf

Bombe under biobrændstof i Tyskland

Store afgifter truer lige nu anvendelsen af biobrændstof til blandt andet lastvogne i Tyskland.

Store afgifter truer lige nu anvendelsen af biobrændstof til blandt andet lastvogne i Tyskland.



Hidtil har Tyskland helt fritaget det CO2-neutale biobrændstof for afgifter. Dette store miljøpolitiske indirekte statsstilskud, har blandt andet en del af de udflagede danske vognmænd, hidtil nydt godt af, ved at anvende eksempelvis rapsolie som brændstof til vognparken.

Men i løbet af de kommende år vil biodiesel og planteolie blive pålagt stadigt stigende afgifter, der gradvist vil fjerne afgiftsfordelen i forhold til almindelig dieselolie.

Det sker ved en årlig afgiftsstigning på biodiesel og planteolie og ved iblanding i den mineralske dieselolie. Ved starten af 2008 steg afgiften på biodiesel 15 cent pr. liter, med udgangen af dette år vil afgiftsstigningen være på 21 cent pr liter, med udgangen af 2009 vil stigningen være på 27 cent, med udgangen af 2010 vil stigningen være på 33 cent pr liter og med udgangen af 2011 vil afgiftsstigning i forhold til sidste år være på 45 cent pr liter.

Ved tankning af ren planteolie er stigningen i år 10 cent pr. liter, i 2009 18 cent pr liter, i 2010 18 cent pr liter, i 2011 er den 33 ent pr liter og fra den første januar 2012 45 cent pr liter.

Ved iblanding i mineralsk dieselolie er afgiftsstigningen i år meget voldsom nemlig på hele 100 %.

Farvel til frivillighed

I vognmandsorganisationen ITD udtaler miljøkonsulent Marianne Frank

- Umiddelbart kan det forventes, at markedet for biodiesel og planteolie mister noget af sin attraktivitet med en afgiftsstigning og dermed ikke er med til at fremme en frivillig "omstigning" til disse brændstoftyper. Der orienteres allerede om en tilbagegang af tyske vognmænd, der kører på biodiesel. Det kan simpelthen ikke længere betale sig at omstille køretøjerne og tanke biodiesel. Med EU's kommende målsætning/krav om, at biobrændstoffer skal udgøre 10% af brændstofforbruget i transportsektoren i 2020, vil der dog stadig være et marked - omend tvunget - for det, vurderer Marianne Frank.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078