23948sdkhjf

Lastbilen har vundet

Jernbane og sø vil kun kunne erstatte lastbilen i meget begrænset omfang

Jernbane og sø vil kun kunne erstatte lastbilen i meget begrænset omfang



Af Lars Lassen

Der var ikke mange opløftende ord til de politikere, eksperter og miljøfolk, der ønsker mere gods på tog og skib, da Transportøkonomisk Forenings afholdt godskonference 2008.

To sværvægtere på praktikersiden af debatten, Kurt K. Larsen fra DSV og Tomas Dyrbye fra Maersk Line i Norden, dømte politikerdrømmene for urealistiske.

- Politikere vil altid gerne tale om gods på tog og skib. Men i praksis har jeg meget svært ved at se den nødvendige livskraft i både tog og skib, når det gælder distribution på europæisk plan. Jeg tror det var tidligere britiske udenrigsminister Niel Kinnock, der i EU fastslog, at godsbanen i bedste fald kan bære 7 procent mere gods end den gør i dag. Men det er alt for besværligt, langsomt og dyrt, sagde Kurt K. Larsen.

Han understregede, at han gerne ville bidrage til at nedbringe både CO2-belastningen og luftforureningen.

- Jeg har meget sympati for tanken om at flytte gods til mere miljøvenlige transportformer og jeg vil naturligvis også gerne bidrage til mere miljøvenlig transport. Men jeg tror ikke på en større ændring af det modale split. Lastbilerne er simpelthen alt for hurtige og fleksible, til andre transportformer kan konkurrere, sagde Kurt K. Larsen.

Han henviste blandt andet til DSV’s egne beske erfaringer med at anvende jernbane i stedet for vej.

Han påpegede, at transportdebatten har et overdrevet dansk fokus, set i lyset af den tiltagende globalisering.

- De store linjer bliver ikke fastlagt i Danmark, men i udlandet, sagde Kurt. K. Larsen.

Tog ja tak

Et synspunkt som chefen for Maersk Line Nordic Tomas Dyrbye delte:

- Danmark kan ikke sætte en trenden i den globale transport. Grundreglerne dikteres internationalt, sagde Tomas Dyrbye, der påpegede at selv om Maersk Line har hjemmemarkedsfordel i Danmark, så henter containerrederiet kun 0,4 procent af sin omsætning herhjemme.

Tomas Dyrbye fremhævede at Maersk Lines fokus var på oversøisk trafik. Men rederiet beskæftiger ganske mange lastbiler og godstog i forbindelse med containerlogistikken.

- Vi bruger jernbanen rigtigt meget. Det gælder både i Sverige og nede i Europa. Men ikke i Danmark. Det skyldes ikke bare at afstandene er for korte, det er simpelthen for dyrt og kvaliteten er for dårlig. Det burde eksempelvis være muligt at forbinde containerterminalerne i Århus og Bremerhaven via Taulov. Men al kapacitet er brugt op, fordi Taulov er massivt underfinansieret set i forhold til behovet, og så er det for dyrt, sagde Tomas Dyrbye.

Han fremlagde en prognose for udviklingen i containertrafikken i de danske erhvervshavne, der forudser en vækst fra de nuværende omkring 250.000 TEU til omkring 400.000 TEU i 2015.

- Det er en containeromsætning, der bør koncentreres på en til to havne, hvis det skal drives effektivt. Det er tåbeligt, at containere i dag skal køre ind gennem centrum af København, for at komme til og fra containerterminalen i Nordhavnen. Hvis man havde velfungerede kombiterminaler i Høje Taastrup og Taulov, så ville containerterminalerne i Århus sagtens kunne betjene hele Danmark, sagde Tomas Dyrbye.

Modulvogntog

DTL’s adm. direktør Erik Østergaard gennemgik som medlem af regeringens Infrastrukturkommission, kommissionens anbefalinger til politikerne.

- Der skal handling til. Vores grundlæggende transportinfrastruktur er allerede trængt nu, og det bliver kun værre med de kraftigt stigende godsmængder, som vi ved vil komme de næste år. Vores velfærdssamfund er afhængig af velfungerende transport, fastslog Erik Østergaard

Han fremhævede blandt andet behovet for at havne, lufthavne, godsknudepunkter og kombi-terminaler, skal have bedre forbindelser til motorvejsnettet, så de bliver en central del af et effektivt transportnetværk. DTL’s direktør glemte naturligvis ikke de 25,25 meter lange modulvogntog, der vil forbedre effektiviteten, mindske trængslen og skåne miljø - blot man foretager beskedne investeringer i justeringer af den eksisterende infrastruktur.

Transportminister Carina Christensen tog afsæt i arbejdet med en national godsstrategi og infrastrukturrapporten.

- Det er let at blive irriteret over lastbilerne ude i trafikken. Men faktum er, at vi alle er dybt afhængige af godstransporten, og uden lastbilerne gik al ting i stå. De er et helt nødvendigt bindeled mellem erhverv og forbruger, sagde Carina Christensen, der fremhævede, at godstransporten og gode forbindelseslinjer til udlandet er en afgørende forudsætning for Danmarks konkurrenceevne.

Men transportministeren fastslog også, at godstransportsektoren også kommer til at bidrage til den nedbringelse af CO2-udledningen, som EU-Kommissionen netop har pålagt Danmark og de øvrige EU-lande.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063