23948sdkhjf

Færdselsstyrelsen skabte forvirring

Der er god grund til at være ekstra opmærksom på lastbilens nye dimensioner, når man har foretaget ændringer vedrørende udstyr og last. Dette fik en chauffør at føle, da han kørte sin første tur med en netop monteret container, som viste sig at være større end tilladt.

Der er god grund til at være ekstra opmærksom på lastbilens nye dimensioner, når man har foretaget ændringer vedrørende udstyr og last. Dette fik en chauffør at føle, da han kørte sin første tur med en netop monteret container, som viste sig at være større end tilladt.



Af advokat Anders Hedetoft, Delacour, Århus

Af advokatfuldmægtig Martin Juste, Delacour, Århus

En dansk chauffør risikerede en betinget frakendelse af sit kørekort, da han efterårsdag i 2006 kørte sin første tur med en nyligt monteret container. Den rutinerede chauffør havde kørt lastbil i 10 år uden færdselsforseelser, så det var med stor overraskelse, at han pludselig blev kaldt ind til siden af ordensmagten. Det var en årvågen færdselsbetjent, som bemærkede containerens store udhæng i forhold til lastbilens underkørselsværn.

Efter opmåling af containeren nåede betjenten frem til, at udhænget overskred det tilladte maksimum med 12 cm. Dette skyldes, at den nye container rakte 82 cm. længere ud end lastbilens underkørselsværn, hvilket er mere end den tilladte forskel på 70 cm. Lastbilens chauffør var dog ikke enig i opmålingen og fik således i retten medhold i, at overskridelsen alene skulle fastsættes til 9 cm., da betjenten havde foretaget opmålingen forkert.

Denne overskridelse medførte, at politiets anklagemyndighed ved retten anmodede om, at chaufføren ikke alene skulle ikendes en bødestraf, men tillige skulle idømmes en betinget frakendelse af sit kørekort med ny kontrollerende køreprøve til følge.

Behov for grænser

Anklagemyndigheden indhentede udtalelse fra bilinspektør Sten Brink, Rigspolitiet, Færdsels- og Hundeafdelingen i Hørsholm, om begrundelsen for den fastsatte grænser, og udtalelsen indeholdte blandt andet følgende begrundelse:

Når en almindelig personbil kører frontalt ind i en fast forhindring vil bilens forende deformere mellem 40 – 70 cm. Med andre ord vil bilens front ved kollision presses sammen med mere end 40 cm. Der vil derfor være alvorlig risiko for personskade. Denne risiko for lemlæstelse eller i værste fald død forværres kraftigt, når deformationen først sker efter at have ramt underkørselsværnet 70 cm. under lastbilens bagerste udhæng. Herved vil bilens fører og passagerer med stor sandsynlighed være helt inde og have kontakt med lastbilens udhæng, da udhænget i hovedhøjde vil være mere end 110 cm. længere bagud end den forreste den af bilen. Netop derfor er risikoen for personskade overvældende ved en sådan påkørsel.

Det er med denne begrundelse, at den maksimale udhængsgrænse er fastsat til 70 cm. Såfremt man accepterede et større udhæng ville personskaderne med sikkerhed blive alvorligere, da udhænget ville nå længere ind i bilens kabine. Derfor påses den maksimale grænse på 70 cm. strengt af politiet.

Usikkerhed om grænsen – juridiske problemer

Den omtalte udhængsgrænse er fastsat af færdselsstyrelsen i detailforskrift for køretøjer pkt. 9.08.025 (6) og (7). Problemet i nærværende sammenhæng er, at detailforskriften indeholder 2 forskellige udhængsgrænser. Et generelt maksimum på 40 cm., samt en variabel grænse på op til yderligere 30 cm., altså i alt 70 cm.

Det var denne variable grænse, der reddede chaufføren fra at miste sit kørekort. I byretten var chaufføren således både blevet ikendt en bøde samt frakendt sit kørekort betinget, jf. Færdselslovens § 125, som følge af overskridelsen på 9 cm. Men chaufføren ankede dommen til landsretten, som viste sig at have en anden opfattelse af situationen.

Landsretten

Landsretten inddrog i sin dom en meddelelse fra Færdselsstyrelsen, nr. 1905 af 5. okt. 2007 som gav anledning til forvirring vedrørende overskridelsens farlighed, fordi der i forvejen var variable grænser for udhængets maksimale længde. Denne usikkerhed kom chaufføren til gode, idet landsretten ikke valgte at betragte den beskedne overskridelse som værende så grov, at chaufføren skulle frakendes sit kørekort, jf. Færdselslovens § 125.

Da der alene var tale om en beskeden overskridelse på 9 cm. valgte landsretten ikke at frakende kørekortet betinget, men i stedet kun at fastsatte straffen til en bøde på 500 kr.

Det var således færdselsstyrelsens meddelelse, der skabte usikkerhed om, hvorvidt overskridelsen kunne siges at tilsidesætte væsentlige hensyn til færdselssikkerheden. Denne usikkerhed endte med at redde chaufførens kørekort.

Konklusion

Dommen giver i fremtiden anledning til grundige overvejelser hos chauffører, der kører med udhæng på lastbilen. En hurtig kontrol af udhængets længde vil derfor være anbefalelsesværdig, – ikke alene for chaufførens egen skyld, men i særdeleshed også for andres skyld. Én ting er bødestraffen og en eventuel frakendelse af kørekortet ved større overskridelser, men noget andet og mere væsentligt er livsfaren ved overskridelse af udhængets længde på lastbilen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.09