Aldrig mere gearstang og koblingspedal
Transmissioner med automatiseret gearskifte tilhører både nutiden og fremtiden
Af Finn Bjerremand
Tiden er helt forbi med lastvogne, der har en almindelig gearstang og en gammeldags koblingspedal. Den slags hører fortiden til.
Argumenterne for at vælge en automatiseret løsning er mange: bedre brændstoføkonomi, mindre stresspåvirkning af chaufføren, mindre mulighed for at overbelaste transmissionen, lavere støjniveau inde i førerhuset, lavere egenvægt og højere trafiksikkerhed.
Til dem der stadig skal have en gearstang at sidde og rykke i under kørslen, kan jeg blot sige – I tilhører en uddøende race. 95 procent af det kørselsmønster, som lastvogne normalt anvendes til, kan uden problem dækkes af lastvogne med automatiseret gearskifte.
Jeg er netop igen blevet bekræftet i min opfattelse af, at det forholder sig sådan.
Det skete da jeg testede en ny DAF XF 105.510 FTG 6x2/4 på min sædvanlige testrute i Jylland. For en gangs skyld må jeg sige, at der virkelig var tale om en ny lastvogn. Speedometeret stod på kun to (2) km, da jeg startede turen hos DAF-forhandleren, Lastas Trucks Danmark A/S i Hedensted. Det er sjældent at køre et køretøj som har så lavt et kilometertal.
Spændende transmissionVognen er en treakslet DAF i en twinsteerversion, helt færdig-opbygget som trækker. Vognen er udstyret med den kraftigste DAF-motor, der findes lige nu, nemlig den store version af den sekscylindrede MX-motor på 12,9 liter, der yder 375 kW/ 510 hk.
Motoren har et maksimalt drejningsmoment på 2500 Nm, og er klassificeret som en Euro 5 version. Den hårde Euronorm matches ved hjælp af en SCR-katalysator, som anvender AdBlue til den kemiske proces i katalysatoren.
Det virkelig spændende ved vognen var transmissionen, der består af en ZF ASTronic gearkasse (typebetegnelsen 12AS2330) med 12 fremadgående gear, og som har et automatiseret gearskifte. Jeg har inden for de sidste par måneder prøvekørt både en MAN TGX og en IVECO Stralis, der begge har været udstyret med den samme type gearkasse med automatiseret gearskifte. Gearkasserne er i princippet ens, og dog, der findes individuelle softwareløsninger, der helt er tilpasset det enkelte mærke. Derfor er der også mindre forskelle på hvordan gearkasserne arbejder.
Skifter fantastiskMen der er dog ingen tvivl – ASTronic-gearkassen skifter fantastisk i DAF’en. Det er til topkarakter, sådan som man kan forvente det i dag af en moderne lastvogn.
I sammenhæng med den kraftige motor på 510 hk, har man en virkelig komfortabel lastvogn, hvor man stort set kan koncentrere sig om at styre og følge den øvrige trafik – til stor gavn for trafiksikkerheden.
Gearkassens skifteautomatik klarer selv det hele, og først når man holder stille og trækker håndbremsen, er der brug for at dreje gearvælgerens knap tilbage fra Drive til Neutral position.
Selv om der er en svensk lastvognsproducent, der mener at chaufføren absolut skal have en koblingspedal til igangsætninger og standsninger, så kan jeg kun sige, at jeg på intet tidspunkt savnede koblingspedalen.
På bakkerne ved Vingsted på rute 441 oplevede jeg hvordan DAF’ pænt skiftede gear, da det gik opad og hestene skulle kaldes sammen for at trække maksimalt. Har man brug for at sætte langsomt i gang, f.eks. bakke til en rampe eller koble for en trailer, så kan man anvende rangerfunktionen, der findes i både bakgear og første gear.
Så der er ingen grund til at vælge en ny DAF lastvogn med almindeligt gearskifte.
Godt arbejdsmiljøDAF XF105 er i generelle træk en nydelig lastvogn med et fortrinligt arbejdsmiljø, specielt i versionen med Super Space Cab førerhus, som giver oceaner af plads. Testvognen var den sidste af en serie med betegnelsen 007 Edition.
Den er pænt polstret inde i førerhuset, med en flot himmel og flotte gardiner, alt sammen udstyr, der er med til at give et lyst og bedre miljø. DAFs førerhuse er jo ved at være en ældre sag – faktisk er det en knopskydning af flere gange fra det oprindelige DAF95 førerhus fra 1987.
Men DAF har jo formået at følge med tiden og lavet nye facelift, når det har været tiden. Det ses blandt andet af de flotte skylights i forhjørnerne på førerhuset top.
Eneste minus er stadig sprosserne i dørene – og min holdning er helt klar på det område – præcis som for Ivecos vedkommende, så hører den slags ”ekstraudstyr” ikke til i en moderne lastvogn her i 2008.
UdstyrspakkenSæderne i førerhuset i testvognen er fortrinlige. Udstyrspakken 007 Edition omfatter også cyklistkamera i højre side, walkie-talkie, kølemaskine, kaffemaskine, aircondition og Eberspächer kabinevarmer. Desuden er førerhuset forsynet med spoilersæt, som kan formindske vindmodstanden under kørslen, hvis der ellers kører med en trailer, som passer til sættet.
Opbygningen er lavet pænt og funktionelt. DAF og Lastas har lykkedes godt med at ”gemme” AdBluetanken ind under førerhusets bagerste del i venstre side – en unik løsning som betyder at man har den samme plads at bygge på ude på siderne som før SCR- katalysatorerne og AdBlue-tankenes tid.
Et lærestykkeDet kunne andre lastvognsproducenter godt lære lidt af. DAF XF 105.510 med ASTronic gearkasse er et godt valg til en vognmand, der f.eks. skal køre blandet kørsel med forskellige geografiske destinationer.
DAF-fakta 2007
DAFs registreringstal for det danske marked var i 2007
I segmentet fra 6 til 15 tons 21 enheder og i segmentet over 15 t. 656 enheder
Produktion hos DAF var i 2007
DAF totalt 60.700
LF serien 11.500
CF/XF serierne 49.200
Registreringer over 15 tons i større europæiske markeder:
Tyskland 6.750
UK 8.000
Holland 4.500
Frankrig 5.900
Spanien 4.100