Så avanceret er en bjergningsvogn i dag
Bjergningsvognene har gennemgået en rivende udvikling gennem årene – det er ikke længere kun en lastbil med kran
Af Finn Bjerremand
I gamle dage hed det bare en kranvogn, nu til dags er det en avanceret bjergningsbil, der trækker havarerede lastvogne op af grøften og fjerner uheldsramte tunge køretøjer.
Men der er også sket meget. Jeg husker endnu, hvordan man på den lokale Falck station på min hjemegn i slutningen af 60erne kørte rundt med en ældre Bedford med benzinmotor og fast kran med et håndspil.
Takket være den store udveksling på håndspillet, kunne man lige bjerge et køretøj i en snæver vending. Redderen kom måske til at svede, men opgaven blev løst
Nu er alting blevet meget større. Det gælder også bjergningsvognene, der skal kunne klare de store udfordringer, når tunge køretøjer kører af vejen eller skal transporteres til et værksted.
Ofte skal man have ryddet vejen i en fart, og det stiller store krav til, at det hele fungerer, og under alle vejrforhold - vel at mærke.
Det betyder også, at moderne bjergningsvogne er blevet udviklet, så det hårde arbejde groft sagt klares med hydraulisk kraft, der styres af fjernbetjeningen.
Volvo med miljøvenlig motorHos Dansk Autohjælp i Odense skulle man for et par år siden anskaffe sig en ny stor bjergningsvogn til afløsning af den efterhånden tyve år gamle treakslede Volvo FL med bjergningsaggregat.
En bjergningsvogn er en voldsom investering, så derfor gjaldt det om at vælge rigtigt første gang. Man skal jo som regel have en sådan vogn i rigtig mange år.
Hvad skulle det være for et chassis? Og hvem skulle levere bjergningsaggregatet?
- Lastvognschassiset var der ingen tvivl om, siger vagtchef Sven Riggelsen.
- Den gamle bjergningsvogn havde bare gjort det godt, så det var faktisk kun tidens tand og udviklingen med tungere køretøjer, der skulle bjerges, der var årsag til en udskiftning. Vi valgte derfor en fireakslet Volvo, og så kom spørgsmålet om det skulle være en FH-version med et højt førerhus eller en FM-version med det lidt lavere førerhus.
- Vi valgte heldigvis en FM, fordi den er let at komme ind og ud af, og vi har somme tider behov for at kunne køre ind, hvor der lavt til loftet. I sådanne situationer er det godt at førerhuset er så lavt som muligt.
Forberedt på fremtidenMan tænkte også på fremtiden hos Dansk Autohjælp i Odense, for man valgte nemlig at få Volvoen leveret med en 13 liters motor på 440 hk og i en Euro 5 udførelse, så den vil være forberedt på miljøkravene langt ud i fremtiden.
Chassiset er et 8x4, med en svær tandembogie af typen T-Ride, der teknisk kan klare 26 tons tryk. Ved bugsering af tunge køretøjer har Dansk Autohjælp Odense tilladelse til at gå op på 23 ton tryk på tandembogien.
For at sikre den højest mulige igangsætningskraft, når der f.eks. sættes i gang med et tungt køretøj hængende i grillen bagpå, valgte Sven Riggelsen også at få Volvoen leveret med Powertronic gearkasse, der er den ultimative løsning.
Powertronicgearkasse er en rigtig automatgearkasse med en hydraulisk momentomformer, der forstørrer kraften ude ved hjulene ved igangsætning, så man opnår en blød og smidig bevægelse.
Hjulophænget er med parabelaffjedringen på alle aksler. At man valgte denne løsning, skyldes flere forhold, bl.a. at egenvægten er særdeles høj. Man har behov for at kunne klare store belastninger under alle forhold og ikke specielt brug for hæve/sænkefunktionen, som ellers findes i forbindelse med luftaffjedring.
Italiensk bjergningsaggregatUnder vore himmelstrøg er det normal danske bjergningsaggregater og ind i mellem også svenske bjergningsaggregater, der sidder på bjergningsvognene.
Men Dansk Autohjælp i Odense valgte denne gang et aggregat fra den store italienske producent Omars.
Vagtchef Sven Riggelsen siger, at der var flere årsager til dette valg:
- Omars er en meget stor producent, som laver mange gode løsninger, når det gælder bjergningskøretøjer, også på den tunge side.
- Vi tilstræber altid at spørg flere udbydere, og da vi skulle vælge denne gang, spurgte vi også en dansk udbyder. Men pris, leveringstid m.v. matchede bedst med Omars, hvor vi valgte et aggregat af typen "Omars Recovery 110T".
Det betyder dog ikke på nogen måde, at man kan køre med en sådan last. Det er en indikation om bommens godkendelse til løft.
Når der køres med den korteste mulige arm på bommen, kan der køres med en byrde på op til syv tons, der jo dækker vægten fra de fleste lastvognes foraksel.
Det tekniske bjergningsløft er på 30 ton, så der kan laves tunge løft med aggregatet. Aggregatet kan skydes ud med de tre udskud, og på den måde kan bjergningsaggregatet også anvendes som kran.
Lang wireBjergningsvognen er godt dækket ind, når det gælder spil. Der er et 20 tons Sepson spil med 60 meter wire og et 10 tons Sepson spil også med 60 meter wire.
Kniber det kan man jo altid ”skære” wiren med en blok, så kraften fordobles. Det kræver selvfølgelig en lang wire, men med 60 meter er der jo noget at tage af.
Når der bugseres kan man klare alle type koblinger, det være sig både til at trække påhængsvogne med 40/50 og 57 mm boltstørrelse og sættevogne kan også bugseres med aggregatet. Og når der skal anvendes en påhængsvognskobling, vippes der lige en trækbom ud fra den ene side og om i midten, så den fungerer som en normal trækbom på en hver anden lastvogn.
LysbomFor at afmærke vognen ordentlig, når der bjærges, er der en stor lysbom, som kan skydes langt op i højden, så den kan ses fra alle sider under alle tænkelige lysforhold. Det er med til at sikre arbejdet under f.eks. bjærgning i mørke.
Hele aggregatet er spækket med udstyr, der bl.a. omfatter to udtræksslanger til lufttryk, hvor der er 8 bar i den ene slange og 16 bar i den anden.
Disse slanger anvendes til at sætte tryk på bremsesystemerne på moderne lastvogne, der er havareret, og som af den ene eller anden grund ikke selv kan lave tryk. Der findes i dag lastvogne som skal have op til 16 bars tryk for at udløse håndbremsen, så det er et udstyr man er glad for.
UpåklageligSven Riggelsen siger til Trans Inform, at han er meget glad for den tunge bjergningsvogn, der nu har været i drift i lidt over et år og har kørt upåklageligt.
I den tilknyttede sværafdeling hos Dansk Autohjælp i Odense er der otte mand, som alle kan køre med den tunge bjergningsvogn. På det tunge bjergningssegment indenfor Dansk Autohjælp dækker man hele Fyn fra Odense-afdelingen.
Tung bjergningsvogn
Type Volvo FM 440 8x4
Motor D13 A 440 Euro 5
Transmission Volvo Powertronic
Kraftudtag Uafhængigt motorkraftudtag
Bagaksler Volvo T-ride 23 tons tandembogie med navreduktioner
Ophæng Parabelfjedre på alle fire aksler
Aggregatet Omars Recovery 110T
Karosseri Aluminiumskarosseri med centrallås
Kapacitet Teknisk bjærgningsløft på 30 tons i P1
Lovlig løft Lovlig lasteevne i P1 under bugsering(korteste udskud) 7 tons.
Antal udskud 3 udskud på bommen til 5.150mm,
Løftehøjde som kranbom har aggregatet en løftehøjde på 7 meter.
Spil 1 stk. 20 tons Sepson spil med 60 meter wirer
1 stk. 10 tons Sepson spil med 60 meter wirer
Fjernbetjening Scanreco Proportional radiostyring på alle funktioner
Hydrauliksystem Danfoss hydraulik
Udtag til luft 2 trykluftudtag til både 8 og 16 bars tryk