Konstant nye opgaver til Kran Blok Erfa
Branchen oplever store forandringer, og det giver hele tiden nye udfordringer, som skal løses i styregruppen
Af Finn Bjerremand
Da Kran Blok Erfa holdt årsmøde for nylig var det efter et - uden sidestykke - aktivt år for branchen. Det moderne samfund stiller nemlig kran- og specialtransportbranchen overfor en stribe enorme udfordringer.
Kunderne vil gerne have transporteret så store emner som muligt og helst så hurtigt som muligt. Samtidig ønsker samfundet de tunge og omfangsrige transporter hen hvor pebret gror.
De store vindmølletransporter skal i hvert fald ikke køre dér, hvor salgschef Olesen skal frem i sin personbil, når han er kommet for sent op og skal skynde sig på arbejde. Og man skal slet ikke spærre rundkørslen fordi en lang transport passerer, så fru Nielsen skal holde og vente imens, så hun risikerer at lillebror kommer for sent i børnehaven, og hun måske selv kommer for sent på arbejde.
Nej disse transporter skal køre om natten. Det synes i hvert fald, som om det er hvad de fleste mennesker synes. De har bare glemt, hvor alle deres ting egentlig kommer fra, og hvordan det økonomiske opsving holdes i gang.
Men vi lever i et samfund, hvor man ikke behøver at interesserer sig for den slags sammenhænge. Bare man selv kan være her. Og det er et af de punkter som Kran Blok Erfa har at kæmpe med i dag.
En sammenligningSamtidig er sanktionsniveauet blevet skruet enormt op, så ”servicemeddelelserne”, som Kran Bloks formand for styregruppen, vognmand og kranudlejer Frank Segall kalder bøderne, regner ud over de mennesker, der skal udføre arbejdet.
En absurd forskelsbehandling: Da et skib for et par år siden påsejlede Storebæltsbroen, hvor der skete store skader, og der var risiko for trafikanterne på broen, samtidig med at hele Danmarks infrastruktur var i fare, og en af de ombordværende blev slået ihjel, viser det sig nu, at der ikke er nogen som kan drages til ansvar for uheldet. Alle sager er frafaldet.
Prøv at sammenligne med en blokvognstransportør, der for eksempel har et blokvognstog, som bliver standset af en politimyndighed, hvor det viser sig at det lokale politi på tilladelsen er kommet til at skrive forkert navn på vognmanden.
Så er himmel og hav omgående sat i bevægelse og ”servicemeddelelserne” deles ud til både vognmanden og chaufføren. Tilsyneladende er bøderne blev en del af økonomien hos politiet.
Skaber travlhedAlle disse forhold er med til at holde gryden i kog hos Kran Blok Erfas styregruppe. I løbet af 2007 har der været flere møder med politikere og embedsfolk fra bl.a. Færdselsstyrelsen. Den første juli sidste år trådte den reviderede Særtransportbekendtgørelse i kraft, som heldigvis indeholdt flere positive forhold for KBEs medlemmer. Her kan nævnes bl.a. højere hastigheder for visse tunge transporter, det er godkendt at bruge kameraløsning for udsyn, der er blevet større fleksibilitet vedrørende afmærkning, og det er lettere at få lov til at anvende blokvogne til transport af gods, der egentlig ikke kræver en blokvogn ud fra en ren vægtmæssig betragtning, når der er tale om stor punktbelastning. Men der var desværre også ønsker som ikke blev imødekommet, bl.a. ønsket om faste breddetilladelser på indtil 4,00 m.
Savner klassificering af vejeFormand for styregruppen Frank Segall, sagde i sin beretning bl.a., at samarbejdet med de regionale tilladelseskontorer forløber ganske fint. Udfordringen, når man har brug for at få ekspederet en tilladelsesansøgning på en tung transport hurtigt, ligger derimod i den manglende klassificering af store dele af det kommunale vejnet.
Foreløbig ser der desværre ikke ud til at ske noget på dette felt, da kommunerne altid klager over økonomiske smerter. Spærretiderne, der for visse transporter måske vil medføre natkørsel, er en anden udfordring af de tungere. For at modvirke dette forslag, der vil have voldsomme konsekvenser for erhvervet og ikke mindst kunderne, har KBE bl.a. afholdt møder, hvor både FDM, vindmølleproducenter, samt diverse myndigheder har medvirket.
Bedre informationNår man oplever en trafikkø på vejene og samtidig kan se en specialtransport længere fremme, er det ofte specialtransporten, der får skylden for køen, hvilket som regel viser sig ikke at være tilfældet. Derfor satser KBE for fremtiden på, at man sammen med FDM kan informere andre trafikanter om særtransporterne, og dermed i bredere kredse opnå en bedre forståelse for de store og tunge transporter.
Området for følgebiler og uddannelse af følgebilsførerne svæver stadig i det uvisse. Man har fortsat ikke fået afklaret væsentlige punkter som regler for indretning af følgebiler, så de kan indrettes med soveplads, og hvad der ellers er nødvendig. - Vi håber dog, det bliver i år at der kommer regler om uddannelse, sagde Frank Segal på mødet.
Lille medlemsfrafaldDen store splittelse i det danske vognmandserhvervs organisationer har også ramt Kran Blok Erfa, der har mistet 14 medlemmer siden sidste år. Også interessen fra følgebilsgruppen, der efter blot kort tids medlemskab forlod Kran Blok Erfa, har betydet et mindre medlemsfald.
Frank Segall sagde dog, at det er muligt, at være associeret medlem af Kran Blok Erfa, uden at man er medlem af DTL. I styregruppen skete der en enkelt udskiftning, hvor vognmand Morten Brøcher fra Vognmandsforretningen 1313 Alfred Thorsen ApS i Viborg afløste vognmand Peter Fournaise.
Styregruppen består nu af Frank Segall, Ivar Dahl Nielsen, Peter Danielsen, Jørgen Hald og Morten Brøcher. Som suppleanter blev det genvalg så her fortsatte Peter Juel, Steen Jørgensen og Niels Arildtoft.