Sådan klarer man de helt store tunge opgaver
Give Sværgods er andet end blot transport af vindmøller – Det kunne bl.a. ses forleden, da to kæmpe tørre-maskiner skulle transporteres over Lillebæltsbroen til udskibning fra havnen i Fredericia
Af Finn Bjerremand
Mange forbinder umiddelbart den store kran- og transportvirksomhed Give Sværgods med vindmølletransporter, men i virkeligheden er vindmølletransporterne blot en del af virksomhedens mange transportydelser.
En stor del af transportvirksomheden udfører således transport af betonelementer, en anden del transporterer flydende produkter i tankvogne, en tredje del driver kranudlejning, og desuden findes der en højt specialiseret sværgodsafdeling, som påtager sig store og tunge transportopgaver.
Denne afdeling styres af sværgodsdisponent Erik Madsen, der har et grundigt kendskab til opgaver af den type.
Afdelingen har netop haft en noget speciel transportopgave, der gik ud på at transportere fire store tørrere fra den lille by Hårslev på Nordvestfyn til Fredericia Havn.
Transporten var både lang, bred, høj og meget tung. Hvert emne havde et mål på 26 meters længde, 4,50 meter i diameter og en vægt på 120 ton.
Når sådan et kolli var læsset på den til opgaven sammenbyggede Goldhofer blokvogn, der var koblet til en MAN blokvognstrækker, nåede totallængde op på 35,00 meter, en bredde på 4,50 meter og en højde på 5,90 m, samt en samlet vogntogsvægt på 179 ton.
De store mål medførte at blokvognschauffør Mogens Dyhr var nødt til benytte det østgående spor af den nye Lillebæltsbro, for at kunne komme ned på E20 ved afkørslen ved Middelfart og gennem de lysregulerede kryds ved Fredericia Syd.
Snævre krydsUdformningen af begge kryds i den rigtige kørselsretning er lavet så snævert, at det ikke kan lade sig gøre at komme ned på E20 og derefter komme ind på rute 28 ind mod Fredericia Havn med det omfangsrige blokvognstog. Derfor måtte Politiet fire nætter i træk ud og spærre broen af, mens Mogens Dyhr stille og roligt kørte over med den omfangsrige og tunge transport.
De fire store kolli kom fra en fabrik på Nordvestfyn, og skulle udskibes fra Fredericia til Norrköping, hvorfra de blot skulle transporteres en kort afstand fra havnen til den nye bioethanol-fabrik.
Kolliene blev i ADPs havn i Fredericia lastet ombord i skibet Windstar, der skulle klare transporten frem til Norrköping Havn. Opgaven med skibstransporten og håndteringen i Fredericia Havn blev forstået af Fredericia Shipping A/S.
Fra havnen i Norrköping og frem til siten skulle de fire store kolli igen transporteres på blokvogn.
Værdifuldt foderstofTørremaskinerne skal anvendes i et såkaldt DDGS-anlæg til det svenske bioethanol-anlæg Lantmännen Agroetanol AB i Norrköping. Anlægget, som udvikles og produceres af Atlas-Stord Denmark A/S, skal gennem mekanisk separering, inddampning og tørring omdanne biproduktet fra fremstillingen af bioethanol til et foderstof kaldet DDGS (Distillers Dried Grains with Soluble).
Produktet, som består af proteinholdigt organisk materiale, er et værdifuldt foderstof, som indgår i foderblandinger til kvæg, svin og fjerkræ.