23948sdkhjf

Vi har stærkt brug for lastbilerne

Selv om skibene naturligvis er afgørende vigtige for havnene, lægger organisationen Danske Havne stor vægt på, at alle transport-arterne kommer til at spille sammen i fremtiden. Ikke mindst lastbilerne spiller en uomgængelig rolle:

Selv om skibene naturligvis er afgørende vigtige for havnene, lægger organisationen Danske Havne stor vægt på, at alle transport-arterne kommer til at spille sammen i fremtiden. Ikke mindst lastbilerne spiller en uomgængelig rolle:



Af Finn Bruun

- Der har været en tendens til, i en vis grad at lægge lastbilerne for had, men for havnene er det vigtigt at slå fast, at lastbilerne hører med i billedet. Uanset hvilken transport, det drejer sig om, så er der altid en lastbil i den ene eller den anden ende, siger sekretariatschef Tom Elmer Christensen, Danske Havne.

Havnenes tilfredshed med Infrastrukturkommissionens udspil går netop på, at der lægges op til en netværks-tankegang, hvor de forskellige transportformer skal indgå i et netværk at transportcentre eller transport-knudepunkter. For i dag opfatter havnene sig som egentlige transportcentre snarere end en endestation.

- Derfor er det så afgørende at alle transportformerne kommer med. Og når man taler om, at flytte gods fra landevejen til sø-siden, så betyder det i vores optik ikke et farvel til lastbilerne. Vi byder både lastbiler og trailere velkomne og vil gerne sejle mange flere af dem, siger Tom Elmer, som gerne ser et øget samarbejde mellem havne og lastbilejerne, som han forestiller sig også kunne have interesse i at være med til etablere nogle nye højfrekvente godsruter.

Rigeligt med gods

- Der er i hvert fald rigeligt med gods til mindst én højfrekvent rute som kan medtage lastbiler og trailere mellem Nordjylland og Sjælland – hvad enten det så skulle være til CMP eller Køge – eller måske Kalundborg, hvorfra man hurtigt kan rulle ind til storbyer, og jeg tror, at man også vil kunne finde det rentabelt med f.eks. en ro/ro eller godsfærge-rute langs den jyske østkyst, siger Tom Elmer, som også medtager muligheden for ruter til tyske og polske havne i dette billede.

Det kræver også skibstyper med en ny fleksibilitet, så de nemt og hurtigt kan komme ud og ind af samtlige havne på ruten, og det kræver naturligvis også, at nogen vil synes, at det er en god ide at gå videre med.

Danske Havne lægger vægt på, at det er hele logistikken som skal nytænkes og udvikles.

- Der er for mig ingen tvivl om, at vi kunne lære en masse af landtransporten netop på dette felt. De har været dygtige til at udvikle deres koncept.

Her går det godt

Tom Elmer lægger ikke skjul på, at det går godt for havnene i øjeblikket, og at væksten ikke mindst ligger på områder, som giver havnene mulighed for at tjene penge. Det gælder både container, ro/ro og offshore ligesom der har været fremgang for nye biler og krydstogtskibe – alt sammen havne-opgaver, som udløser ekstra omsætning også i andre led. Klargøring af biler er f.eks. en vigtig aktivitet.

Tom Elmer hæfter sig også ved, at infrastrukturkommissionens har bemærket havnenes potentiale som aflastning af vejnettet og på miljø-området

- Hvis vi sejler flere lastbiler mellem landsdelene, sparer vi CO2 i forhold til kørsel på landevejene. Udstødningen fra mellem 50 og måske 200 lastbiler bliver til én skibsskorsten. Det vil også kunne fjerne noget af presset på landevejene, mener Tom Elmer, som dog ikke ser lastbilerne, som årsag til trængslen på vejene.

Personbilerne fylder

- Det er klart personbilerne, og derfor vil det være en stor fordel at flytte flere bilister over til jernbanen.

- Men jernbanerne har jo fået lov til at passe sig selv i mange år uden den nødvendige vedligeholdelse og noget af det samme er gældende for vejnettet, og man må spørge sig selv, hvordan Vejdirektoratet forestiller sig at kunne håndtere yderligere 850 kilometer ny motorvej, hvis man ikke kan klare de eksisterende strækninger, siger Tom Elmer, som hellere ser nytænkning og andre– multimodale – løsning end det traditionelle byggeri af veje og broer, så vi får en større sammenhæng i tingene.

- Vi har megen forskning og stor viden om de enkelte transportformer hver for sig. Det vi trænger til, er mere viden om de tværgående løsninger. Man burde betale nogen for at sætte sig ned og skabe den viden, som kan bringe os alle sammen videre, siger Tom Elmer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079