23948sdkhjf

Pilot-anciennitet

Sø- og Handelsretten frifinder SAS for krav fra tidligere Commuter-piloter

Sø- og Handelsretten frifinder SAS for krav fra tidligere Commuter-piloter



Af Advokat Henrik Kleis,

Advokatfirmaet Delacour, Århus

Sø- og Handelsretten har den 8. januar truffet afgørelse i en sag, der drejede sig om SAS Danmark A/S havde tilsidesat overenskomstbestemte anciennitetsrettigheder over for 23 tidligere ansatte piloter i SAS Commuter A/S forbindelse med Commuters integration i ”konsortiet” Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden og deres deraf følgende overflytning først til konsortiet, senere til SAS Danmark A/S, samt om der er sket en overtrædelse af ansættelsesbevisloven på grund af manglende information om væsentlige ændringer i piloternes ansættelsesforhold i forbindelse hermed.

Dommen tager egentlig udgangspunkt i de indgåede overenskomster, men indeholder også elementer af to så vigtige og efterhånden hyppigt anvendte love som virksomhedsoverdragelsesloven og lov om ansættelsesbeviser.

Den førstnævnte lov indeholder i § 2 en forpligtelse for "køberen" til at respektere forpligtelserne over for lønmodtagerne:

"Overdrages en virksomhed eller en del heraf, indtræder erhververen umiddelbart i de rettigheder og forpligtelser, der bestod på overtagelsestidspunktet i henhold til:

kollektiv overenskomst og aftale,

bestemmelser om løn- og arbejdsforhold, der er fastsat eller godkendt af offentlig myndighed, og

individuel aftale om løn- og arbejdsforhold."

Lov om ansættelsesbeviser, der jo har til formål at sikre den ansatte et endegyldigt bevis for, hvad han eller hun har aftalt med arbejdsgiveren i bl.a. løn- og arbejdsvilkårsmæssige sammenhænge, indeholder i § 4 en regel om arbejdsgiverens forpligtelse til at opdatere aftalen:

"Arbejdsgiveren skal ved enhver ændring af de i § 2, stk. 1 og 2, og § 3, stk. 1, omhandlede forhold hurtigst muligt og senest 1 måned efter den dato, hvor ændringen træder i kraft, give lønmodtageren skriftlig besked herom. Det gælder dog ikke, hvis ændringen skyldes ændringer i de love, administrative bestemmelser, vedtægtsmæssige bestemmelser eller kollektive overenskomster, som arbejdsgiveren efter § 2, stk. 4, eller § 3, stk. 2, kan henvise til."

Regionale ruter

SAS Danmark A/S er en del af SAS Group. Moderselskabet er SAS AB, der er et børsnoteret selskab, der er noteret på børserne i København, Oslo og Stockholm. De tre skandinaviske lande ejer tilsammen 50 % af aktiekapitalen i SAS AB i forholdet 3-2-2 med den svenske stat som den største af de statslige aktionærer. SAS AB ejer de tre nationale selskaber SAS Norge AS, SAS Sverige AB og SAS Danmark A/S. De tre nationale selskaber ejer i fællesskab konsortiet Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden(SAS). SAS blev etableret i 1946, og dets hovedformål er drive trafikflyvning.

Commuter blev etableret i 1988 som et selvstændigt konsortium, der var ejet af de nationale selskaber, med det formål på opdrag fra SAS at flyve på regionale ruter i Europa med turbopropfly modsat SAS, der fløj med langt større jetfly. Det langsigtede mål var betjening af trafiksvage ruter og ruter under opbygning, hvor passagergrundlaget var for lille til, at der blev fløjet med SAS´ maskiner.

Piloterne blev ansat som piloter i Commuter i perioden februar 1989 – januar 1993 og har nu alle base i København-Kastrup. Piloterne fik ved ansættelsen et ansættelsesbrev. Piloternes løn- og ansættelsesvilkår var på ansættelsestidspunktet reguleret af en kollektiv overenskomst indgået mellem på den ene side Commuter og på den anden side de tre pilotforeninger, Svensk Pilotforening, Norske SAS-Flygeres Forening og Dansk Pilotforening. Mellem SAS og de nordiske pilotforeninger var der også indgået en kollektiv overenskomst, men på andre vilkår.

I forbindelse med opstarten af Commuter var det planen, at alle kaptajner skulle rekrutteres fra styrmandsgruppen i SAS. Der blev imidlertid et øget behov for piloter i SAS og dermed også et øget behov for piloter i Commuter, hvorfor Commuter rekrutterede piloter fra andre flyselskaber. Endvidere blev der udlånt piloter fra SAS. Lønniveauet var lavere i Commuter end i SAS.

Intentionsaftale

Efter oprettelsen af Commuter blev der i januar 1989 indgået en særlig intentionsaftale mellem på denne ene side SAS og Commuter og på den anden side de nordiske pilotforeninger. Den havde til formål at beskrive forudsætningerne for samarbejdet mellem de to selskaber. Intentionsaftalen indeholdt blandt andet bestemmelser om SAS piloters overgang til Commuter. Commuterpiloterne blev

derimod anset som eksterne ansøgere til stillinger i SAS.

De første år efter 1989 var der en stor interesse blandt piloterne i Commuter for at komme over i SAS for at kunne optjene anciennitet i dette selskab.

Både i SAS og Commuter spillede anciennitet en væsentlig rolle for lønnen, avancement, fordeling af ruter, ferie mv. samt ved afskedigelse i tilfælde af nedbemanding, hvor der anvendtes et SIFU-princip. Der var i begge selskaber etableret en særskilt anciennitetsliste, benævnt senioritetslisten, hvor piloterne i det enkelte selskab var oplistet efter ansættelsestidspunkt, dog således at indplaceringen for SAS-piloter skete på grundlag af deres ansættelse i SAS.

Om senoritetslisten for piloter i Commuter fremgår følgende i Commuteroverenskomsten (Den hvide bog) § 16, mom 3:

”Der oprettes en senoritetsliste fælles for alle piloter i företaget. Basis for denne senoritetsliste er for SAS ansatte piloter deres ansættelse i SAS og for alle andre piloter ansat i företaget deres ansættelsesdato i företaget. Vid lige dato er födselsdatoen afgørende. Kaptajner indplaceres på listan för styrmænd.

Kombinationslisten

For at regulere den frivillige overflytning mellem selskaberne blev der den 23. maj 1997 indgået en aftale om ændring af intentionsaftalen af 1989 som tillæg til overenskomsten mellem Commuter på den ene side og de nordiske pilotforeninger på den anden side. Efter denne aftale skulle der oprettes en kombinationsliste, der er en fælles senioritetsliste for SAS og Commuter.

Aftalen regulerede kun situationen med frivillig overgang mellem Commuter og SAS.

Kombinationslisten indebar, at samtlige piloter ansat i Commuter pr. 30. juni 1997 og tidligere – hvilket samtlige piloterne er – anses som en del af 1997–gruppen af piloter i SAS. Piloterne ville i tilfælde af frivillig overgang til SAS blive indplaceret i samme pulje som de piloter, der blev ansat i SAS i 1997, og således ikke medtage deres fulde anciennitet fra Commuter.

Kombinationslisten blev anvendt ved oprykning fra styrmand til kaptajn, placering på ruter og ved ansættelser af stillinger mm.

I relation til beskyttelsen mod afskedigelse i tilfælde af nedbemanding på grund af arbejdsmangel skulle de to selskabers behov vurderes separat. For piloter, som fortsat var ansat i Commuter, blev placeringen på den interne senioritetsliste i Commuter lagt til grund ved afskedigelser i Commuter på grund af nedskæringer.

Den 24. juli 2002 sendte Commuter i anledning af en ændring af ansættelsesbevisloven til alle piloter et tillæg til ansættelseskontrakt, hvori piloterne henvistes til at læse overenskomsten på Commuters intranet, ligesom det meddeltes, at ændring af ansættelsesvilkår fremtidigt ville blive fremsendt på den enkeltes e-mail, hvorfor piloterne var forpligtet til regelmæssigt at læse deres e-mails.

Virksomhedsoverdragelse

Med virkning fra den 20. september 2004 blev det besluttet, at Commuter skulle indgå som en del af SAS. Virksomhedsoverdragelsen skete efter reglerne i virksomhedsoverdragelsesloven. I forbindelse med overdragelsen overgik piloternes ansættelsesforhold til SAS pr. den 20. september 2004. SAS udsendte herefter til piloterne et enslydende tillæg, dateret den 21. september 2004, til deres ansættelsesbrev., hvoraf fremgår følgende:

”Det bekræftes herved, at dit ansættelsesforhold i SAS Commuter Danmark pr. 20. sept. 2004 er overført til SAS konsortiet i Danmark. Dine ansættelsesvilkår er ved overgangen uændrede.

Fra og med 20. september 2004 er din arbejdsgiver: Virksomhed: Scandinavian Airlines Denmark

Der vil ikke umiddelbart ske nogen ændringer i praktiske forhold i forbindelse med overførslen.

…”

Den 24. september 2004 sendte SAS et velkomstbrev til Commuter piloterne, hvori meddeltes, at detaljerne omkring overenskomsttilpasningerne ikke var på plads, men at alle piloter ville blive orienteret, når det var sket.

Pilot News

SAS udsendte den 26. november 2004 Pilot News til samtlige sine ansatte piloter. Heri informeredes blandt andet om Commuter integrationen og om forhandlingerne, samt at der vil blive informeret løbende om forhandlingsresultatet. Endvidere informeredes om tjenestegøringsreglerne for RC-segmentet, samt hvor relevante dele af den kollektive aftale kunne findes.

Den 13. - 16. december 2004 førtes der forhandlinger mellem SAS og piloterne i Braathens og der blev indgået en aftale mellem parterne.

Ultimo 2004/primo 2005 blev der ført forhandlinger med de nationale pilotforeninger om løntilpasninger for piloterne i RC-segmentet og forhandlinger om en tilpasning af § 16 i SAS-overenskomsten (Den grønne bog). Den 25. januar 2005 indgik parterne aftale om formulering af § 16 – Bestämmelser om änställning, befordran, omplacering, tjänstetilldeling og permittering av flygare - i SAS-overenskomsten.

Den 25. januar 2005 udsendte SAS information (Biddinfo) til sine piloter ved henlægning i piloternes ”dueslag”. Denne indeholdt bl.a. udkast og kommentarer til den endelige version af § 16 og forhandlingerne knyttet hertil. Det fremgår bl.a. under bemærkninger og ændringer til § 16, at opsigelser sker efter den ”Felles senioritetsliste”. Den 26. januar 2005 sendte Ove Alstrup hos SAS en mail til samtlige piloter vedlagt ændringerne i § 16.

Dernæst fortsatte forhandlingerne om løntilpasning for piloterne i RC-segmentet. Den 7. februar 2005 indgik SAS og pilotforeningerne aftale om en lønnedgang på 3 % i den nominelle løn. Til udligning blev tildelt 2 særlige kompensationsfrie dage af en værdi på ca. 2 procent samt en justering af ferietillægget med en værdi på ca. 1 %.

Den 1. marts 2006 blev ansættelsesforholdet for samtlige danske piloter, herunder piloterne, overført til SAS Danmark A/S, der indtrådte i overenskomsten.

Ikke individuelle rettigheder

I Sø- og Handelsretten nedlagde Piloterne 2 påstande dels at: SAS Danmark A/S tilpligtes at anerkende, at piloternes anciennitet regnet fra piloternes tiltrædelsestidspunkt i Commuter skal lægges til grund ved afskedigelse som følge af nedbemanding dels at der skulle betales 10.000 kr i erstatning til hver pilot for mangelfuldt ansættelsesbevis.

For så vidt angår spørgsmålet om ancienitet henviste retten til, at SAS, Commuter og Dansk Pilotforening den 23. maj 1997 havde indgået en aftale, der bl.a. andet omfattede oprettelse af en kombinationsliste, som et tillæg til den kollektive overenskomst. Formålet med aftalen var at give Commuter-piloter fortrinsret til ansættelse i SAS, forinden SAS påbegyndte ekstern rekruttering i tilfælde af nyansættelser. Aftalen er således en del af det kollektive overenskomstgrundlag, der var gældende for Commuter-piloterne.

I forbindelse med virksomhedsoverdragelsen pr. den 20. september 2004 af Commuter til SAS indtrådte SAS i de overenskomster, der var indgået med Dansk Pilotforening, Dette meddeltes den enkelte pilot den 21. september med fremsendelse af tillæg til ansættelseskontrakt. Piloternes ansættelsesforhold hvilede efter den 21. september således på samme kollektive grundlag som før denne dato. Der opstod derfor ikke særlige individuelle rettigheder for piloterne som følge af overdragelsen. SAS kunne således med Dansk Pilotforening, som piloterne var medlem af, indgå aftale om ændrede vilkår på samme måde som med Commuter.

Mandat til tilpasning

Dansk Pilotforening havde derfor mandat til indlede tilpasningsforhandlinger – også på piloternes vegne – hvilke forhandlinger piloterne blev orienteret om. Ved afslutningen af forhandlingerne om § 16 i Commuter-overenskomsten var overenskomstparterne - uden at spørgsmålet havde været genstand for forhandling - enige om, at der herefter kun eksisterede en liste – kombinationslisten/den fælles senioritetsliste, som den var aftalt i 1997. Dette fremgik af den sammenskrevne overenskomsts § 16. Piloternes rettigheder på grundlag af Commuter-senioritetslisten bortfaldt således endeligt ved indgåelse af den kollektive aftale af 25. januar 2005.

Da de rettigheder, som piloterne har påberåbt sig under denne sag, alene var støttet på en kollektiv overenskomst, som SAS indtrådte i, og som senere er ændret gennem kollektiv forhandling, havde piloterne ikke haft krav på, at bortfald af disse rettigheder kræver individuelt varsel.

Med hensyn til ansættelsesbeviserne henviste retten til at samtlige piloter var ansat før den 1. juli 1993, hvor loven om ansættelsesbeviser trådte i kraft. Det var ubestridt, at ingen af piloterne havde fremsat anmodning om yderligere information i medfør af lov om ansættelsesbeviser § 4. Da piloterne først under domsforhandlingen havde påberåbt sig § 4 i lov om ansættelsesbeviser, måtte der efter rettens opfattelse ses bort fra dette anbringende som fremsat for sent. SAS frifandtes herefter for piloternes påstand om betaling af godtgørelse for overtrædelse af ansættelsesbevisloven.

Piloterne fik dermed ikke noget ud af sagsanlægget!

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085