23948sdkhjf

CO-effektiviteten øges hele tiden

Selv om der stadig er en vis diskussion inden for videnskaben om, hvorvidt klimaforandringerne er menneskeskabte og om der overhovedet kan gøres noget ved dem, så er der i dag så stærk en international opbakning til synspunktet, at der må gøres noget for at nedbringe CO2-udledningen, at det udløser handling i erhvervslivet både herhjemme og internationalt.

Selv om der stadig er en vis diskussion inden for videnskaben om, hvorvidt klimaforandringerne er menneskeskabte og om der overhovedet kan gøres noget ved dem, så er der i dag så stærk en international opbakning til synspunktet, at der må gøres noget for at nedbringe CO2-udledningen, at det udløser handling i erhvervslivet både herhjemme og internationalt.



Af Finn Bruun

I Danmark forstærkes fokus på klimaet yderligere af, at vi til næste år skal være vært for FN store klimakonference, som skal finde en verdensomspændende afløser for Kyoto-aftalen.

I det hele taget vil ingen vil i dag se sig stemplet som en CO2-synder, der blot lader stå til, mens klimaproblemerne vokser. Heller ikke skibsfarten.

Ifølge Kyoto protokollen er Danmark forpligtiget til at reducere udledningen af drivhusgasser med 21 procent. Det betyder, at udledningen skal sænkes fra 76.300.000 ton CO2-ækvivalenter i 1990 til gennemsnitlig 60.200.000 CO2-ækvivalenter i perioden fra 2008 til 2012. Det er en reduktion på 21 procent.

CO2 er et forbrændingsprodukt, der blandt andet opstår ved forbrænding af fossilt brændstof f.eks. olie i en skibsmotor. De fleste skibe fremdrives i dag af en dieselmotor, fordi det er den mest energieffektive motor, der findes. Brændstoffets indhold af svovl har desuden en lille kølende effekt. I dag løfter skibsfarten omkring 90 procent af verdenshandlen og der transporteres ca. 1 ton gods per menneske i verden. Der findes i dag ikke præcise opgørelser over skibsfartens udledning af CO2, men studier peger på, at 2-3 procent af den globale udledning af CO2 stammer fra skibsfart. Den samlede transportsektor udleder omkring 14 procent af drivhusgasserne, og vejtransporten tegner sig klart for den største del.

2800 km på literen

Skibsfarten har forbedret sin energieffektivitet via udvikling af bedre motorer, skibe og logistik og en skibsmotor i dag den mest energieffektive motor, som bruges til transport. Effektiviteten er siden 70’ere steget på 20 pct. En liter brændstof, som forbruges på de største olietankskibe flytter i dag et ton af lasten 2.800 kilometer, hvilket er dobbelt så langt som for 20 år siden. Samtidig gælder, at energiforbruget forbundet med transport af en container er i dag en femtedel af, hvad det var for 30 år siden.

I dag er et dansk skib langt mere CO2-effektivt end et gennemsnitligt skib i verdenshandelsflåden, og rederierne arbejder hele tiden på at forbedre og nedbringe CO2 udledningen på det enkelte skib via bedre skrog, endnu mere effektive motorer, optimerede sejladser, nye bundmalinger m.v. hvorved f.eks. en container eller et ton stål, vil kunne transporteres endnu mere energieffektivt og med en endnu mindre udledning af CO2. Det har især betydning fordi verdenshandelen er stigende, og de danske rederiers store nybygningsprogram lægger op til, at en endnu større del skal transporteres på danske skibe – hvilket naturligvis også vil betyde en større udledning af CO2.

International regulering

Men det betyder samtidig at Danmark som en førende søfartsnation med fokus på både miljø og CO2-udledning kan være dermed kan være med til at udstikke kursen for de initiativer, der skal tages på globalt plan.

Skibsfarten lægger nemlig vægt på at målene for CO2-reduktioner bliver internationale og dermed ens for alle.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083