Både vækst og sammenhængskraft
Region Syddanmark, der så dagens lys som en af de fem nye regioner, der - ud over kommunesammenlægningerne - kom ud af den store strukturreform, rummer godt en femtedel af Danmarks indbyggere, nemlig knap 1,2 mio.
Af Finn Brun
Selv beskriver regionen, der har sin centralforvaltning i Vejle, sig både som broen mellem Øst- og Vestdanmark og som porten til det europæiske kontinent, idet regionen er den eneste region, som er landfast med et andet land, Tyskland.
Regionens samlede areal dækker 12.191 af Danmarks i alt godt 43.000 kvadratkilometer og rummer fire af de gamle amter, nemlig Fyns Amt, Ribe Amt, (delvist) Vejle Amt og Sønderjyllands Amt og tæller i dag 22 af de nye store kommuner, som før sammenlægningen udgjorde hele 78 kommuner.
Fra Tønder, Aabenraa og Sønderborg og Langeland i syd til Varde, Billund og Vejle kommuner i nord. Og fra Varde, Esbjerg og Tønder i Vest til Kerteminde, Nyborg, Svendborg og Langelands kommuner i øst.
Det er Carl Holst (V), der er regionsformand, men han er på forældreorlov frem til 5. marts i år, derfor er den hidtidige 1. næstformand Poul-Erik Svendsen (S) fungerende formand for det 41 politikere store regionsråd. Regionerne er ikke mindst forskellige fra amterne fordi de ikke selv kan opkræve skatter, sådan som amterne kunne. Regionerne finansieres primært af staten (80 procent) og af kommunerne (20 pct.).
Stærkt erhvervsfokusRegion Syddanmark tæller så markante byer som Odense, Svendborg, Kolding, Vejle, Fredericia, Esbjerg, Tønder.
Regionen er erhvervsmæssigt en vigtig del af landet med mange store virksomheder og deraf følgende behov for transport, ligesom både Vejle- og Koldingområdet sammen med Esbjerg og Aabenraa og Padborg er store aktører både når det gælder egentlige transport-virksomheder og transportcentre og leverandører til transporterhvervet i det hele taget.
Således er en betydelig del af de store trængsels-problemer på det danske vejnet også lokaliseret i regionen, som derfor er godt tilfreds med at spille en rolle i infrastrukturkommissionens nye rapport, som foreslår, at motorvejsnettet omkring Vejlefjordbroen og på Fyn skal udbygges, og mulighederne for en tredje Lillebæltsbro skal undersøges.
InvesteringerKommissionen lægger op til enorme investeringer i flere og større veje til den voksende trafik. Anbefalingerne bliver positivt modtaget hos politikerne i Syddanmark:
- Overordnet set er vi godt tilfreds med de anbefalinger, kommissionen kommer med. Det lever i store træk op til det, vi selv har lagt op til og de punkter, vi satte på dagsordenen på den syddanske trafikkonference i november. Det er et vigtigt bidrag til udviklingen i Region Syddanmarks siger den fungerende regionsrådsformand Poul-Erik Svendsen (S).
Også borgmester Uffe Steiner Jensen (S) fra Fredericia Kommune og formand for Kommunekontaktrådet i Region Syddanmark ser positivt på, rapportens anbefalinger vedrørende Syddanmark: - Øgede statslige investeringer i infrastruktur er en afgørende faktor for fremtidens vækst i regionen. Jeg hæfter mig særligt ved, at det anbefales at undersøge mulighederne for, at etablere en ekstra forbindelse over Lillebælt, med forbindelse til en ny motorvej på den jyske højderyg over Billund, siger han og slår i øvrigt et slag for havnene som han er formand for i organisationen Danske Havne.
- Syddanmark er i særlig grad belastet af godstransport på vejene. Motorvejene i trekantsområdet var de første i landet, hvor årsdøgnstrafikken for lastvogne oversteg 10.000 lastbiler, siger han og peger på havnene som aflastningsmulighed.
ErhvervsudviklingenGenerelt indtager Region Syddanmark en gennemsnitlig placering, når man sammenligner med de øvrige danske regioner. Det er især de attraktive bosætningskvaliteter og et aktivt kulturliv, som bidrager positivt til regionens placering. Baseret på de overordnede indeks i den regionale udviklingsmodel tegner der sig et billede af Region Syddanmark, kendetegnet ved relativt høj boligkvalitet og lave boligpriser.
Regionen placerer sig som den bedste region i Danmark, når det handler om fysiske rammer for erhvervsudvikling (bl.a. målt ved antallet af erhvervsområder i kommunerne).
Blandt regionens mange visioner er ikke mindst vækst, og man har derfor for nogle måneder siden bevilget godt 24 millioner kroner i støtte til syddanske erhvervsklynger.
VækstforumStøtten skal være med til gennemføre en nødvendig omstilling af regionens erhvervsliv ved at udvikle synergi mellem etablerede og nye erhverv og samtidig skal støtten til de regionale klynger komme som led i den netop indgåede partnerskabsaftale med regeringen, der også er formelt tiltrådt af det syddanske Vækstforum.
Aftalen markerer begyndelsen på et nyt og mere forpligtende partnerskab mellem det statslige og det regionale niveau og den skal bygge bro mellem regeringens globaliseringsstrategi og vækstforums udviklingsstrategi. Partnerskabsaftalen skal bevirke mest mulig vækst og erhvervsudvikling for de penge, der er til rådighed og udnytte regionens grænseoverskridende muligheder.
I det fynske drejer det sig især om forskellige fødevare-klynger, og på transportområdet spiller Trekantområdet også en central rolle. Transportakademiet spiller således en central rolle i Danmarks transport- og logistikklynge.
I Sønderjylland er der i forvejen blevet arbejdet med klyngeudvikling. Køleklyngen er af Vækstforum blevet vurderet som en meget velfunderet klynge med mange kvalificerede projekter i støbeskeen. Samtidig har Vækstforum med sine beslutninger bekræftet, at den sydvestjyske del af regionen er det naturlige omdrejningspunkt for udvikling af klyngerne offshore, aluminium og plast.
EU-kontorDet er dog ikke kun inden for egne grænser, at regionen er aktiv. Det Syddanske Bruxelles-kontor hjælper således virksomheder, institutioner og offentlige myndigheder med internationalt samarbejde og internationale udviklingsprojekter.