DTL advarer mod bio-hovsa
- Skal lastbilerne køre på biobrændstof, skal det være en reel gevinst for miljøet, siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard efter, at EUs miljøkommissær
har erkendt, at der er problemer med det såkaldte 1. generations biobrændstof
Dette brændstof udvindes bl.a. af planter og andre afgrøder fra markerne.
DTL peger på, at EU sidste år besluttede, at biobrændstoffer skal dække 10 procent af EUs totale brændstofforbrug inden 2020 og Kommissionens forslag til udmøntning ventes fremlagt 23. januar.
En væsentlig del af forslaget vil nemlig være kriterier for, hvorledes man bedømmer, om en type biobrændstof er bæredygtigt både socialt og miljømæssigt og her tænker også på¨
bl.a.fødevarepriser og levevilkår i producentlandene, ofte fattige lande. Kun bæredygtigt biobrændstof må fremover anvendes i EU. Det store spørgsmål bliver så, om der er nok bæredygtigt biobrændstof til at dække de 10 procent af brændstofforbruget i 2020.
- Biobrændstof skal både være bæredygtigt og mindske udslippet af CO2 – ingen tvivl om det. Det er jo derfor, at biobrændstof er interessant. Men det er også tydeligt, at vi stadig befinder os i de spæde stadier i udviklingen af biobrændstoffer, siger Erik Østergaard, som fastslår, at transportbranchen ikke er tjent ved at udskifte råolie med biobrændstof, hvis det skaber de samme miljømæssige og andre sociale og økonomiske problemer.
Næste bio-generation- Men vi har set, at der er forventninger om, at de såkaldte 2. generations biobrændstoffer vil kunne levere et bedre og renere produkt – og dermed undgå disse negative effekter, siger han og nævner, at de nye biobrændstoffer vil bl.a. blive produceret af biologisk affald og biomasse, der er til overs i f.eks. træindustrien.
- Biobrændstof skal indføres med omtanke og med øje for det lange sigt. Hovsa-løsninger er ikke hvad transporterhvervet eller privatbilismen har brug for, men derimod konkrete tiltag, der kan bidrage til at gøre en lastbil renere, siger han.
Mere forskningRegeringen har da også støttet videre forskning i biobrændstoffer. DTL mener, at det er vigtigt for miljø og forsyningssikkerheden, at denne forskning fortsættes. Flere af DTLs medlemsvirksomheder ansøger lige nu om at få del i projektmidler hos Færdselsstyrelsen, som skal fordele i alt 60 millioner kr. fra en pulje til praktiske test af biodiesel.
Pengene går først og fremmest til at kompensere transportørerne for ekstraomkostningerne til biodiesel, som er lidt dyrere end almindelig diesel, påpeger DTL.