Forsøget må udvides fra start
Transportbranchen presser på for at få modulvogntogsforsøget udvidet, så flere vejtyper kan komme med, og så også flere havne og transportcentre kan kobles på modulnettet. Samtidig peger DTL på, at der ikke er reel mulighed for at flytte godset fra lastbil til bane- og sø. Modulvogntoget er derfor det bedste bud.
Af Finn Bruun
For nyligt har DI, HTS og ITD sammen med Danske Havne udfordret Folketingets trafikudvalg til at sikre penge til at udvide forsøget med modulvogntog med yderligere otte havne. Samtidig ønsker de en klar tidsplan for udvidelse af forsøget, så transporterhvervet kan planlægge investeringer, uddannelse og logistik.
I dag er, at 10 havne sikret deltagelse i forsøget, og der er på Finanslov 2007 afsat de nødvendige 84 millioner kroner til at gøre infrastrukturen klar til modulvogntogene. Yderligere otte havne og fem transportcentre er interesseret i at komme med i forsøget.
Organisationerne henviser til, at Vejdirektoratet har beregnet, at det vil koste yderligere 42 millioner kroner at forbedre tilkørselsvejene til disse havne. Skal de otte havne med fra starten, kræver det, at de 42 millioner kroner bevilliges på Finanslov 2008, der vedtages i februar.
Trængsel går ud over miljøetDTL lægger i forbindelse med Infrastrukturkommissionens udspil vægt på, at modulvogntogenes miljømæssige plusser kommer stærkere i fokus. Således peger DTL-økonom Ove Holm på, at trængslen på vejnettet er nemlig energimæssigt kostbar. Transportministeriets beregninger viser, at en lastbil, der på en trængselsramt motorvej har en ujævn kørsel med en gennemsnitshastighed på 40 km/t, sammenlignet med en lastbil med en jævn gennemsnitshastighed på 80 km/t, bruger hele 34 pct. mere brændstof.
Derfor mener DTL, at miljøet er en væsentlig parameter i de fremtidige beslutninger om infrastruktur, og at det er i orden med krav til lastbilers miljøvenlighed. Men DTL peger på, at det er en utopi – hvad EU også mere eller mindre er nået til erkendelse af i sin seneste hvidbog om godstransport – at man bare kan flytte alt gods over på skib og tog.
- De stigende godsmængder i fremtiden forudsætter, at alle transportformer – på vej, bane og til vands – i fremtiden skal udbygges, siger Ove Holm og udnævner modulvogntogene til at være det største forbedringspotentiale på den korte bane
Storskala-forsøg- To modulvogntog kan håndtere samme godsmængde som tre almindelige vogntog, og virkningen af dette er - ifølge både hollandske og tyske studier - en besparelse på 15-30 pct. i udledningen af CO2, siger Ove Holm, som ser frem til at få gang i et dansk storskalaforsøg i løbet af 2008.
Desuden efterlyser han en tilskudsordning til de nye miljønormer, Euro 5 og senere Euro 6-lastbiler, som findes i blandt andet Tyskland og Holland, og som vil kunne fremskynde nedbringelsen af luftforureningen.