23948sdkhjf

Urigtige oplysninger i fragtbrevet

Hvad er konsekvensen, hvis transportøren påføres omkostninger som følge af urigtige oplysninger i fragtbrevet? CMR-loven indeholder specifikke regler for afsenders ansvar – dette er emnet for denne måneds artikel.

Hvad er konsekvensen, hvis transportøren påføres omkostninger som følge af urigtige oplysninger i fragtbrevet? CMR-loven indeholder specifikke regler for afsenders ansvar – dette er emnet for denne måneds artikel.



Af advokat Anders Hedetoft, Delacour, Århus

Af advokatfuldmægtig Martin Juste, Delacour, Århus

CMR-lovens § 9 har følgende ordlyd: "Afsenderen er ansvarlig for omkostninger og skade, der påføres fragtføreren som følge af, at de i § 7, litra b, d-h og j, og § 8, stk. 1, nævnte oplysninger samt andre oplysninger eller anvisninger, som afsenderen giver til brug ved fragtbrevets oprettelse, er urigtige eller ufuldstændige."

Afsenderen pålægges dermed ansvar uden hensyn til, om der er begået fejl eller forsømmelse af ham selv eller andre han er ansvarlig for, og han skal erstatte omkostninger og skade, som transportøren påføres som følge af, at oplysninger eller anvisninger, afsenderen giver til brug ved fragtbrevets oprettelse, er urigtige eller ufuldstændige. Ansvaret er uden skyld og dermed objektivt - det er med andre ord lige meget om afsender kan klandres noget eller ej.

Oplysningerne

Som det fremgår af bestemmelsen er det ikke alle oplysningerne i fragtbrevet, som afsender er ansvarlig for, men alene nogle nøje udvalgte. Disse er for så vidt angår CMR-lovens § 7 om fragtbrevets normale indhold: 1) afsenderens navn og adresse 2) sted og dag for godsets overtagelse og bestemmelsesstedet 3) modtagerens navn og adresse 4) den sædvanlige betegnelse for godsets art og indpakningsmåde, ved farligt gods den almindeligt anerkendte betegnelse 5) antallet af kolli, deres særlige mærker og deres numre 6) godsets bruttovægt eller andet udtryk for dets mængde 7) nødvendige anvisninger med hensyn til toldbehandling og andre formaliteter 8).

Herudover kan afsender pådrage sig ansvar såfremt der i fragtbrevet optages oplysninger i henhold til CMR-lovens § 8, stk. 1. Disse kan være 1) forbud mod omlæsning 2) omkostninger, som afsenderen påtager sig at betale 3) efterkravsbeløb, som skal opkræves ved afleveringen 4) godsets angivne værdi og det beløb, som en særlig interesse i afleveringen udgør 5) afsenderens anvisninger til fragtføreren med hensyn til forsikring af godset 6) en tidsfrist, inden hvilken befordringen efter aftalen skal være fuldført 7) en fortegnelse over de dokumenter, som er stillet til fragtførerens rådighed. Ofte vil urigtige eller ufuldstændige i denne henseende påføre transportøren et tab over for en modtager - dermed kan transportøren populært sagt finde en sponser til at betale erstatningsbeløbet.

Hvem er afsender

Afsender i relation til ansvaret er ikke nødvendigvis den er fysisk afsender godset. CMR-loven giver dog ikke nogen nærmere vejledning, men ansvaret må påhvile den som foranlediger oplysninger optaget i fragtbrevet. Afgrænsningen er dog ikke sikker, men må bero på en konkret vurdering.

Det fremgår af CMR-lovens § 4, hvem transportøren er ansvarlig for. Tilsvarende bestemmelse om hvem afsender er ansvarlig for findes imidlertid ikke. Dermed skal svaret findes i dansk rets almindelige retsgrundsætning om ansvar for tredjemand. I forhold til CMR-lovens § 4 vil afsender ikke i samme grad være ansvarlig for tredjemand, idet bestemmelsen går videre end den normale rækkevidde.

Fra den virkelige verden

15. maj 2000 fik Højesteret mulighed for at tage stilling til afsenders ansvar i anledning af en transport til Rusland. En dansk speditør indgik med en dansk afsender aftale, og transporten blev faktisk udført af et firma fra Estland. Godset var køkkenudstyr, make-up og kufferter.

Da Transporten ankom til den russiske grænse blev lastbilen tilbageholdt, og transportøren blev pålagt at betale en toldbøde og sagsomkostninger. Disse videreførte den estiske vognmand mod den danske speditør, som herefter sagsøgte afsenderen.

Afsender udstedte to proforma fakturaer, og på baggrund af disse blev der udstedt fragtbrev. De to fakturaer var dog fejlbehæftet men hensyn til vareart og vægt, og derfor blev lastbilen tilbageholdt ved grænsen.

Kort proces

Både Sø- og Handelsretten samt Højesteret gjorde kort proces over for afsender, og dømte ham til at betale erstatning for de omkostninger som transportøren var blevet påført. Alene spørgsmålet om erstatningens størrelse synes at have været genstand for intens behandling, og transportøren krav blev, i forhold til det påstævnte beløb, nedsat til Forfatterne vil gerne benytte lejligheden til at ønske læserne en god jul og et godt nytår. Skulle artiklerne give anledning til spørgsmål kan Anders Hedetoft kontaktes pr. mail ahe@delacour.dk og Martin Juste pr. mail mju@delacour.dk. Telefonisk kan begge kontaktes på 7011 1122.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062