Sanktionerne under overvejelse
En af de konkrete ting, der kom ud af organisationernes seneste møde med justitsminister Lene Espersen i slutningen af november omkring de forhadte sanktioner for overtrædelse af køre- hviletidsreglerne, var en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe, der skal se på de mest uhyrlige følger af en restriktiv fortolkning af reglerne.
Mange i branchen har opfattet straffene for selv helt ubetydelige overtrædelser af reglerne som blind håndhævelse af nogle regler uden tanke for reglernes formål, og det var derfor et stærkt ønske fra branchens side, at få ryddet op i de værste eksempler.
Det var ITD-direktør Jens Iwer Petersen, der foreslog en sådan arbejdsgruppe, som allerede nu har holdt to møder mellem repræsentanter for branchen og embedsmændene i Justitsministeriet, og listen over urimeligheder er lang.
Et andet vigtigt resultat af branchens møde med Lene Espersen var et tilsagn fra hendes side om at tage spørgsmålet om sanktionerne op i Folketingets Retsudvalg.
Direktør Michael Svane, HTS-A, var tilfreds med, at ministeren var klar til at fremrykke tidspunktet for den nødvendige afklaring af det lovgivningsmæssige omkring sanktionerne, men branchen ønskede, at det skulle være hurtigere end seks måneder.
Hurtige ændringerMichael Svane tolker det efterfølgende møde i Folketingets Retsudvalg som en opbakning til, at det kan lykkes at få gennemført hurtige ændringer i sanktionssystemet.
- Justitsministeren fremlagde loyalt erhvervets synspunkter for retsudvalget og lagde op til, at hun ville være både hurtig og fleksibel. Hun understregede dog, at det ikke måtte ske på bekostning af færdsels-sikkerheden, og det er vi jo helt enige i fra erhvervets side, siger Michael Svane, som peger på, at ministeren er indstillet på at det skal kigges på virksomhedskontrollen såvel som på tolerance-grænserne.
- Så jeg mener, at der er grund til optimisme på erhvervets vegne i dette vigtige spørgsmål, siger han.
-----