Stigende mangel på hænder
HTS-A?s undersøgelse bygger på svar fra 1.149 medlemsvirksomheder i HTS-A, og ikke færre end 66 pct. har svaret, at de har manglet arbejdskraft inden for de sidste seks måneder. Det svarer til, at der mangler 13.500 medarbejdere alene inden for handels-, transport- og serviceerhvervene. Det er en markant stigning i forhold til samme undersøgelse fra november sidste år, hvor manglen kunne opgøres til 10.500 medarbejdere.
- Der er stadig mange ledige i Danmark, som vi må have i beskæftigelse. Ud over de registrerede ledige er der også en stor skjult arbejdskraftreserve på over en kvart million personer, som kan komme i job. Men vi må desværre konstatere, at rådighedssystemet ikke virker tilfredsstillende. Derfor foreslår vi, at rådighedskontrollen fjernes fra a-kasserne og enten privatiseres eller lægges over i statslig regi, siger afdelingschef Lars Storr-Hansen, HTS-A.
Service værre end transportVærst ser det ud for HTS-A?s medlemsvirksomheder inden for service, hvor 73 pct. mangler arbejdskraft. Det svarer til 4.000 personer. Blandt medlemsvirksomhederne inden for transportsektoren mangler 66 pct. arbejdskraft. Det svarer til hele 8.000 personer. Og inden for handel mangler 64 pct. af medlemsvirksomhederne medarbejdere. Det svarer til 1.500 personer.
Manglen på arbejdskraft har den alvorlige konsekvens, at mange virksomheder må sige nej tak til ordrer. Flere end hver femte virksomhed har måttet sige nej til opgaver på grund af arbejdskraftmangel. Det svarer til et samlet tab af ordrer for 11 milliarder kroner. Og dette tab gælder alene i servicesektoren.
Værst for mellemstoreDet er alle virksomheder, som er ramt af manglen, men især de mellemstore virksomheder med mellem 50 og 99 medarbejdere har været forholdsvis hårdere ramt af mangel på arbejdskraft inden for det seneste halve år end andre virksomheder.
Der er stor mangel på både ufaglært og faglært arbejdskraft, hvorimod ledere og højtuddannede specialister er mindre savnet. Undersøgelsen viser, at 67 pct. af dem, der har manglet arbejdskraft, har manglet ufaglært arbejdskraft. 51 pct. har manglet faglært arbejdskraft. 9 pct. har manglet ledere, mens 4 pct. har manglet højtuddannede specialister, fremgår det af undersøgelsen.
-----