Flaskehalse ved fald i ledigheden
HTSI?s cheføkonom Jens Brendstrup finder det glædelig at ledigheden fortsat dykker
herhjemme men drypper i sin seneste analyse lidt malurt i bægeret, for flaskehalsproblemerne stigen nemlig i samme takt som ledigheden falder.
Det kan i værste fald betyde en hård landing for dansk økonomi, og dermed et farvel til mange af dem, der netop har fået en fod indenfor på arbejdsmarkedet. Problemet er, at der ikke er overensstemmelse mellem de kvalifikationer der efterspørges, og dem der udbydes af de ledige på arbejdsmarkedet, påpeger han.
Sæsonkorrigeret faldt ledigheden til 114.000 arbejdsløse i september måned. Problemet er, at de 114.000 ikke besidder de egenskaber og karakteristika som virksomhederne efterspørger, og derfor opstår der flaskehalse på det danske arbejdsmarked ? og det har allerede nu presset lønningerne i vejret.
Faren ved markant stigende lønninger er en højere inflation som eroderer husholdningernes købekraft og kan betyde en brat slutning på højkonjunkturen, advarer HTSI-økonomen.
NydanskereHan peger på, at de mange virksomheder som lige nu afviser ordrer, indskrænker åbningstiderne og driver rovdrift på eksisterende medarbejdere har igennem længere tid kigget nye steder efter arbejdskraft. Det har givet nye muligheder for nydanskere og seniorer på arbejdsmarkedet. HTSI afholdte i sensommeren nydanskerjobbørs hvor minimum 100 nydanskere fik et arbejde og virksomhederne hårdt tiltrængt arbejdskraft. Der står stadig mange villige ledige hænder parat til at tage et job, men der er et stigende mismatch mellem de efterspurgte kvalifikationer og de kvalifikationer de ledige har.
Kendetegnene for de ledige stillinger lige nu er, at der kræves et vist kvalifikationsniveau. Det kan være kendskab til it eller sproglige kundskaber.
Danske virksomheder er mere end parate til at ansætte folk, men det kræver, at de lediges kvalifikationer matcher dem der efterspørges. Netop dette mismatch er årsagen til at danske virksomheder i stigende grad må bruge ressourcer på at skaffe arbejdskraft fra Sverige, Polen, Tyskland eller et helt fjerde sted, påpeger Jens Brendstup.
-----