Rumænien og Bulgarien med i Østaftalen
Forligspartierne har samtidig besluttet at følge udviklingen nøje og løbende vurdere, om der skulle opstå behov for særlige regler for Rumænien og Bulgarien.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen udtaler:
- Østaftalen har været en succes. Den har bidraget til at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked. Det er kun naturligt, at vi drager nytte af de gode erfaringer og anvender de samme regler i forhold til Rumænien og Bulgarien, når de fra 1. januar træder ind i EU.
Siden 1. maj 2004 har det danske arbejdsmarked været åbent for arbejdstagere fra de nye EU-lande. Samtidig med udvidelsen indførtes en overgangsordning med krav om, at østeuropæiske arbejdstagere, der arbejder i Danmark, skal tilbydes løn- og ansættelsesvilkår, som er overenskomstmæssige eller på anden vis sædvanlige for det danske arbejdsmarked.
Samme ordningDen 5. april 2006 indgik forligskredsen (Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) aftale om at lempe overgangsordningen yderligere. Blandt andet blev det gjort muligt for overenskomstdækkede virksomheder at blive forhåndsgodkendt til at ansætte østeuropæisk arbejdskraft. På forhåndsgodkendte virksomheder kan arbejdstagerne påbegynde arbejdet, så snart ansættelsesforholdet er anmeldt til myndighederne ? dvs. uden at afvente udstedelse af opholds- og arbejdstilladelse.
Fra 1. januar 2007 vil samme overgangsordning, som i dag gælder for de østeuropæiske EU-lande ? inklusiv forårets lempelser ? gælde for Rumænien og Bulgarien. Hvis forligskredsen senere beslutter at lempe overgangsordningen for de østeuropæiske EU-lande yderligere, vil der blive taget særskilt stilling til, om Rumænien og Bulgarien også skal omfattes af de nye lempelser. Forligskredsen kan også beslutte at indføre særlige regler for Rumænien og Bulgarien, hvis det i lyset af udviklingen vurderes nødvendigt.
-----