Sommers Hjørne
Det meste af den danske befolkning er jo mere eller mindre blevet afhængige af mobiltelefonen - og den enorme frihed, dette medfølger.
En ny forskning peger på en anden sidegevinst, nemlig at unge får en social tryghed i hverdagen fra mobiltelefoner. Men mange forældre er stadig i tvivl om, hvornår man skal udstyre sit barn med en telefon, idet mange mobil-kulturen stadig af mange opfattes som overfladisk.
Men det er en forsker fra Syddansk Universitet ikke enig i. -Det er ikke kun et praktisk redskab, men også et socialt redskab, som i høj grad udvikler børnenes sociale færdigheder, lyder det fra forskeren.
Denne har haft direkte adgang til de mange sms'er, som mere end 60 fjorten-årige har sendt til hinanden gennem seks uger. Der var givet tilladelse fra børnene og telefonselskaberne til at læse deres mobilkommunikation, og det er ikke prøvet før, fortæller hun.
Og hun er positivt overrasket over, hvad hun har fundet.
Hun kan ikke genkende billedet af, at de store børn isolerer sig og bliver overfladiske af mobilsnakken. Det handler nok mere om, at vi som voksne er skræmte over for ny teknologi, siger forskeren.
Mange af børnene må svare op til tres sms'er om dagen for at holde kontakten med vennerne.
(Og med det arbejdsmønster, vi har i Danmark med de fleste forældre som udearbejdende, ligger der jo også en sikkerhed i, at børnene altid lige kan få fat i én - og omvendt.)
En familieterapeut peger dog på vigtigheden af, at forældre - eksempelvis når familien er samlet omkring spisebordet - kræver nærvær af børnene. Telefonerne skal ganske enkelt lægges væk - dette gælder selvfølgelig også for forældrene.
Nærvær fra forældrene. Det kan være, det er det, der mangler, når en gruppe unge er sprunget på den seneste vanvittige nye trend, den såkaldte "Happy Slapping", hvor unge ganske umotiveret overfalder tilfældige sagesløse mennesker og så bruger mobiltelefonens kamera til at filme overfaldet, som de så senere pralende viser frem for vennerne. Bare for sjov! Hvor er vi henne?
Det viser sig, at det som regel er unge, der kommer fra dårlige sociale kår. Her er virkelig noget at tage fat på. At det ikke kun er et storbyfænomen fremgår bl.a. af et tilfælde, hvor to drenge på bare syv og ti år fra en lille by på Fyn blev voldsomt forulempet af nogle unge mennesker, der filmede den forfærdelige seance.
Og man hører om overfald, der finder sted indenfor skolernes område - i skoletiden - og ligeledes bliver filmet her. Hvor er pædagogerne henne? Umiddelbart skulle man tro, at det er drenge, der udfører disse filmede overfald - men også piger tager aktivt del i disse sygelige tendenser. Nogle gør det måske fordi, de tror det giver prestige overfor vennerne at dyrke denne voldelige dille.
En professor i medievidenskab fra Syddansk Universitet peger på, at det er en helt ny måde at prøve grænser af på. Tidligere blev grænserne måske prøvet af ved at stå og skubbe lidt til hinanden på gaden.
Er det tegn på, at en del af vort samfund er åndeligt forarmet, når unge mennesker griber til disse brutaliteter. Er det os, der har svigtet - har vi i virkeligheden for travlt med egen karriere og selvdyrkelse?
Ha' det godt til vi ses igen.
-----