Gennemtænkt transportudvikling
Alle var positive efter det første møde i slutningen af februar i den nye Transportens Tænketank. Målet er at samle trådene for hele godstransporten for at styrke dansk transport i den globalisering, der allerede er i gang. Endnu ingen konkrete beslutninger
Det var transportminister Flemming Hansen, der var vært ved den første møde. Han lagde to hovedspor for tænketanken, der har deltagere fra en bred vifte af virksomheder, organisationer og myndigheder inden for dansk godstransport.
Det første spor er transportens rolle i forhold til globaliseringen. Hvorledes kan transporterhvervet bidrage til at styrke Danmarks position i den globale økonomi?
Og som det næste skal tænketanken forholde sig til, hvor EU bevæger sig hen på transportområdet? Hvad bliver de centrale udfordringer for Danmark i de kommende 10 år, og hvad kan vi gøre for at sikre danske interesser.
- Transport og globalisering er tæt forbundet. Uden effektive transportsystemer ville der ikke have været så stor grad af globalisering. Med globalisering følger både større markeder, mere konkurrence, og dermed også store muligheder for det danske transporterhverv, påpegede ministeren og fastslog, at godstransport-erhvervet er og vil derfor fortsat være en vigtig aktør og nøglespiller i værditilvæksten i både det danske samfund og for Danmarks placering i den globale økonomi.
- Det vil være altafgørende i en globaliseret økonomi, at transportformerne kan arbejde sammen og udbyde totale transportløsninger. Transporterhvervets fortsatte udvikling skal baseres på fornuftige og konkurrencedygtige rammevilkår. Som erhvervets minister vil jeg medvirke til at skabe sådanne vilkår. udtalte Flemming Hansen efter mødet.
Rammer til erhvervetEn af de mest aktive fortalere for Tænketanken, DTL-direktør Erik Østergaard er også positiv: - Det var et godt møde hvor vi blev præsenteret for en masse aktuelle problemstillinger for det samlede danske transporterhverv. Mødet viste klart, at der er behov for tænketanken, og at der er en masse opgaver at tage fat på
Direktør i HTS-I, Katia K. Østergaard ser også plusser i tænketanken.
- Som transporterhvervets hovedorganisation medvirker HTSI gerne til at styrke dialog mellem godstransportformerne. Med Danske Speditører, DTL og Danske Havnevirksomheder blandt vores medlemmer har HTSI allerede en naturlig platform for at tage denne udfordrende opgave på os, siger Katia K. Østergaard.
- Jeg synes vi har haft et godt møde, siger transportministeren Flemming Hansen, som nu vil gå i gang med arbejdet for at skabe bedre rammer for erhvervet. Han tilføjer:
- Rammerne skal omvendt udfyldes af dygtige og innovative transportfolk, som ved effektivitet, engagement og nytænkning vil udvikle sig i takt med globaliseringen og høste de mulige frugter. Jeg er sikker på, at vi så har opskriften på, hvordan det danske godstransporterhverv fortsat kan være mellem de bedste i Europa, siger ministeren.
Det næste møde i tænketanken vil blive afholdt i løbet af efteråret.
-----