23948sdkhjf

Teknologi og innovation skal styrke virksomhederne

Speditionsbranchen har de seneste 5 år skabt en omsætningsvækst på gennemsnitlig 13 ? 14 procent og det er lykkedes for for branchens virksomheder at få omsætningsvæksten til at slå igennem på nettoindtjeningen i 2004/05, som er mere end fordoblet i forhold til året før.

Det fremgår at tal fra Deloitte Markedsgruppe Logistik, som for andet år offentliggør sin årlige undersøgelse af den danske speditionsbranche.

Undersøgelsen viser branchens samlede økonomiske udvikling, virksomhedernes indtjening og likviditet og udviklingstendenser for 2004/2005.

Det fremgår også, at har virksomhederne generelt har formået at forrente deres investerede kapital tilfredsstillende. Forrentningen udgjorde i 2004/2005 23 procent mod 12 pct. året før.

Alvorlige konkurstal

På trods af branchens generelle positive udvikling, er der en forøgelse i antallet af underskudsgivende og konkursramte speditionsvirksomheder, fremhæver Deloitte og peger på, at frekvensen af konkurser i speditionsbranchen er markant over niveauet i transportbranchen.

Desuden fremgår det af analysen, at den gennemsnitlige indtjening pr. medarbejder steg markant i 2004/05. Effektiviteten steg således i en periode, hvor branchen har investeret store beløb særligt i driftsmidler som it.

Analysen går tæt på 108 af de omkring 750 speditionsvirksomheder, der findes herhjemme. De undersøgte virksomheder beskæftiger i dag 5.913 medarbejdere og de har på fem år skabt 1.118 flere arbejdspladser.

Pres i 2006

Forventningerne til 2005 er positive, og det vil ikke overraske, hvis året bliver et ligeså godt vækstår som 2004. Derimod tegner 2006 til at blive et år, hvor speditionsbranchens indtjening igen bliver sat under pres bl.a. som følge af faldende rater på særligt søfragt, vurderer Deloitte.

Lederen af Deloitte Markedsgruppe Logistik, Anders Kreiner, siger om undersøgelsen, at han er glad for at se, at den positive udvikling, som blev konstateret ved sidste års undersøgelse, fortsætter i år.

- Vores samlede vurdering af speditionsbranchens økonomiske udvikling er, at branchens virksomheder generelt formår at skabe og fastholde et vækstscenario ? ofte under vanskelige vilkår. Og den markante forbedring af indtjeningen viser, at virksomhederne har rigtig fat. siger Anders Kreiner

Han peger dog på, at undersøgelsen også viser, at det er færre virksomheder, der bidrager til den positive udvikling.

- Det er et paradoks, at vi her ser en generel positiv udvikling i en branche, hvor vi også kan konstatere en vækst i antallet af underskudsgivende og konkursramte virksomheder. I 2004/05 var 25 pct. af speditionsvirksomhederne underskudsgivende, og 2 pct. af virksomheder gik konkurs, og vi kan se, at det særligt er de små speditionsvirksomheder, som har det vanskeligt i markedet, siger Anders Kreiner.

Teknologi

Deloitte Markedsgruppe Logistik anbefaler, at virksomhederne fortsat prioriterer de investeringer, som giver et umiddelbart afkast på bundlinien, herunder særligt at investering i teknologi til brug for effektivisering bør prioriteres højt. Derudover er det vigtigt, at speditørerne fortsat fokuserer målrettet på pengebindingerne ? særligt kundernes og leverandørernes betalingsbetingelser bør der fokuseres på.

Endelig anbefaler Deloitte, at de mindste speditionsvirksomheder, som har svært ved at skabe indtjening, bør overveje at indgå forretningsalliancer eller at fusionere for at få et bredere indtægtsgrundlag.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063