HTS-fusion gik i vasken
Arbejdsgiverorganisation HTS-A med bl.a. ATL og interesseorganisationen HTS-I kunne ikke enes om en præcis fælles kurs og derfor heller ikke fusionere som ét samlet HTS. HTS-I har forladt HTS, som næppe fortsætter.
HTS, der er Danmarks næststørste erhvervs- og arbejdsgiverorganisation, hviler på to selvstændige ben, nemlig hvad man groft taget kan betegne som en arbejdsgiverdel, HTS-A og en erhvervspolitisk del HTS-I, hvor i'et står for interesse-organisation. Udefra set virker det meget logisk, at smelte de to selvstændig dele med hver sin ledelse og bestyrelse sammen i én samlet organisation.
I sin tid blev f.eks. Industriens Arbejdsgiverforening (som selv var en fusion mellem Jernets Arbejdsgivere og Industrifagene) lagt sammen med interesse- og handelsorganisationen Industrirådet under det navn vi kender i dag: Dansk Industri, som har en betydelig vægt bag sine ord.
Og det var tilsyneladende en sådan model - som også ses i andre organisationer - man indtil for nylig forhandlede om i HTS-sammenhæng - men med et overraskende sammenbrud til følge.
Resultatet blev, at HTS-I meddelte, at man ønskede, at melde sig ud af HTS.
- HTS Arbejdsgiverforeningen modtog i sidste uge et brev fra HTS Interesseorganisationens formand, Niels Nygaard, hvoraf det fremgår, at HTS Interesseorganisationen ønsker at melde sig ud af HTS.
Meddelelsen blev modtaget med beklagelse fra HTS Arbejdsgiverforeningens bestyrelse, som siden har konstateret, at beslutningen ikke står til at ændre.
- Beslutningen får ikke betydning for ATL's medlemmer, der fortsat kan forvente den samme gode service fra foreningens sekretariat og fra HTS, udtaler ATL's direktør Poul Juelsbjerg.
Og umiddelbart er der ikke nogen større optimisme at spore omkring en fremtidig fusion.
Et møde sidst i januar mellem bestyrelserne i A'et og I'et førte ikke til nogen enighed, og HTS-A konkluderede efterfølgende:
- Vi må derfor med beklagelse konstatere, at deres beslutning ikke står til at ændre.
ÆrgerligtHTS-I oplyser, at årsagen til, at en fusion ikke kunne lykkdes var, at man grundlæggende er uenige om, hvad man vil med en fælles organisation. HTS-A har arbejdet for at omdanne HTS til en arbejdsgiverorganisation med erhvervspolitiske aktiviteter. HTS-I har arbejdet for en erhvervsorganisation med erhvervspolitikken i centrum og fortsat valgfrihed hvad angår arbejdsgiverdelen.
- Det er naturligvis ærgerligt, at en fusion kikke kunne lykkes, men på den anden side er det positivt, at man nu er endeligt afklaret og kan ser frem. HTS-I står i dag stærkere som erhvervsorganisation, end da vi dannede HTS for tre siden, og der er ingen tvivl om, at HTS-I kan videreføre sit arbejde i en selvstændig i organisation, lyder det fra HTS-I.
DTL skuffetI DTL er der betydelig skuffelse over at de to dele af HTS går hver sin vej
- Fortsættelsen af HTS-I som selvstændig organisation betyder ingen umiddelbare ændringer i medlemskabet for HTS-I´s medlemsvirksomheder og medlemsforeninger - herunder DTL, siger DTLs formand Anker M. Jensen, der sammen med DTLs næstformand Jørgen Egeskov Jensen sidder i bestyrelsen for HTS-I.
- Men det er da klart, at vi i DTL ærgrer os over, at fusionen ikke blev til noget. DTLs vision har altid været et samlet HTS, siger Anker M. Jensen, som venter, at sagen snarest tages op i DTL-bestyrelsen for at vurdering DTL's fortsatte medlemskab af HTS-I.
- Èn ting er stensikker - vi træffer kun de beslutninger, som vi mener tjener DTLs medlemmer bedst. Der er ingen, der kan tage selvstændigheden fra DTL i denne sag, siger han.
Også erhvervspolitisk serviceHTS-A understreger, at organisationen man fortsat arbejder på at samle servicebranchen, så man kan tale med én stemme over for politikerne og i pressen.
- Det er fortsat vores overbevisning, at dette er den bedste måde at sikre branchen den indflydelse, som dens størrelse og udvikling berettiger til, lyder det fra HTS-A, som yderligere oplyser, at flere toneangivende medlemmer har ytret ønske om, at deres erhvervspolitiske interesser fortsat kan varetages, efter at udmeldelsen er blevet en realitet.
- Bestyrelsen for HTS Arbejdsgiverforeningen har derfor besluttet, at der skal afsættet tilstrækkeligt med ressourcer til, at sekretariatet kan imødekomme dette ønske.
Det er imidlertid vigtigt at understrege, at de medlemmer, der udelukkende er medlem af arbejdsgiverorganisationen, naturligvis vedbliver med det uden ændringer i medlemskabet endsige servicen herfra, fastslår HTS-A overfor sine medlemmer.
15.000 virksomheder
HTS står for Handel, Transport og Serviceerhvervene og er en hovedorganisation, der samler mere end 15.000 virksomheder og100 brancheforeninger inden for området.
Organisationen tilbyder medlemmerne moderne serviceydelser men tilbyder også virksomhederne frihed til at vælge medlemskab af arbejdsgiverforeningen, interesseorganisationen eller begge dele.
Der er tale om en koncernlignende konstruktion. HTS håndterer de overordnede opgaver, som er fælles for alle medlemsvirksomheder. Arbejdsgiverinteresser bliver varetaget af HTS Arbejdsgiverforeningen og erhvervsinteresser af HTS Interesseorganisationen
HTS' formand er adm. direktør Johnny B. Hansen, mens Lars Krobæk er adm. direktør-
HTS-A har adm. direktør Jesper Balthazar-Christensen som formand mens Ole Krog er ny adm. direktør.
HTS-I's formand er hotelejer Niels Nygaard og adm. direktør er Lars Krobæk, som tillige er HTS-direktør.
-----