Rekordoptimisme i transporterhvervet
Transportbranchens forventninger til omsætning og beskæftigelse i det kommende kvartal ligger rekordhøjt ifølge Danmarks Statistiks (DST) seneste opgørelse over konjunkturudviklingen i serviceerhvervene, der er foretaget siden 2000.
DST opgør konjunkturforventningerne i såkaldte nettotal, hvor man opstiller antallet af virksomheder med positive forventninger over for antallet af virksomheder med negative forventninger.
I transportbranchen har er nettotallet plus 29, når det gælder forventningerne til omsætning og plus 20 når det gælder beskæftigelse. Det er det højeste niveau, siden DST begyndte at opgøre konjunkturudviklingen.
Når det gælder transportvirksomhedernes vurdering af det generelle forretningsklima, så er udviklingen tilsvarende positiv med et nettotal på plus 21. Det vil sige, at 21 flere virksomheder betegner forretningsklimaet som positivt end antallet af virksomheder, der betegner forretningsklimaet som negativt.
En del er i klemmeDST?s analyse dækker kun virksomheder med 10 ansatte eller mere.
- Det er ikke alle virksomheder i erhvervet, der får del i fremgangen. Især blandt de mindre virksomheder, som ikke er omfattet af konjunkturbarometret fra Danmarks Statistik, er mange klemt. Således er antallet af konkurser i transporterhvervet vokset betragtelig ? fra 146 i 2004 til 203 i 2005. For mig at se er vi inde i en konsolideringsfase, som gør ondt nogle steder, men kravene fra både myndigheder og kunder er stigende, og den internationale konkurrence bider fra sig. Det er derfor vigtigt, at alle kræfter sættes ind på, at både de enkelte transportvirksomheder og det danske transporterhverv som helhed får de bedst mulige erhvervspolitiske rammebetingelser at arbejde under, siger udtaler DTLs adm. direktør Erik Østergaard, og peger på, at dette netop er hovedopgaven for Transportens Tænketank, som DTL har været med til at få nedsat, og hvor transport- og energiminister Flemming Hansen sidder for bordenden.
-----