Læs for arbejdslivet
Det skrevne sprog spiller en stadigt større rolle på danske arbejdspladser. Ikke mindst it-teknologiens indmarch på flere og flere arbejdspladser, betyder at evnen til at modtage og afgive skriftlige beskeder er afgørende i de fleste jobfunktioner i dag.
Udviklingen betyder, at et stigende antal aktive på det danske arbejdsmarked halter bagefter. Et sted mellem 150.000 og 200.000 danskere har meget dårlige læsefærdigheder. Men yderligere en halv million har så store problemer med at læse og skrive, at de allerede i dag eller i fremtiden vil få vanskeligheder, med at løse deres arbejdsopgaver.
Det søger HTS Arbejdsgiverforening nu at gøre noget ved med kampagnen ?Læs for arbejdslivet?, der er iværksat i samarbejde med fagforbundene 3F, HK og RBF.
Baggrunden er en HTS-undersøgelse, der viser at to ud af tre HTS medlemsvirksomheder har ansatte med læse- og stavevanskeligheder. En tredjedel af disse oplever at de svage læsefærdigheder er et problem i det daglige arbejde.
Skjult problem
Kampagnen skal dels gøre opmærksom på problemet ? der ofte er skjult, fordi de medarbejdere, der har problemer med at læse og skrive er bange for at indrømme problemet ? og motivere virksomhederne til at hjælpe medarbejderne. Dels for at forhindre en marginalisering af en stor medarbejdergruppe, men naturligvis også for at sikre virksomhederne tilstrækkelig arbejdskraft med de nødvendige færdigheder.
?Læs for arbejdslivet? startede i oktober og skal gøre indtil udgangen af 2006. Der vil blandt andet blive afholdt en række regionale arrangementer, hvor medlemsvirksomheder i HTS Arbejdsgiverforening bliver inddraget.
-----