Vandt over skattevæsenet i sag som let kunne været undgået
Vognmand Steen Jensen, Eventyrbilerne, fik medhold i landsskatteretten i sag om skattefri rejse- og befordringsgodtgørelse.
Vognmand Steen Jensen , Eventyrbilerne A/S, Ferritslev på Fyn, var ikke hjemme på kontoret, da Told & Skat aflagde virksomheden besøg 1. marts 2002. En 'synd', der har kostet tre års papirarbejde, fyldt en flyttekasse med sagsakter og en sekscifret revisorregning.
Stod det til Told & Skat, så skulle vognmandsfirmaet også have efterbetalt manglende indeholdt A-skat på 300.000 kroner for perioden 1999 til 2001.
Men i slutningen af september gav landsskatteretten vognmand Steen Jensen medhold og afviste ToldSkat i Svendborgs afgørelse.
Eventyrbilernes daværende bogholder var ny i jobbet og forstod ikke, hvad ToldSkat bad om, da de efterlyse dokumentation for skattefrie godtgørelser til eksportchauffører og asfaltchauffører.
ToldSkat vurderede derfor, at der burde være indeholdt A-skat af udbetalt rejse og befordringsgodtgørelse for godt 580.000 kroner.
Da Steen Jensen fik besked fra ToldSkat samlede han omgående dokumentationen og ringede til ToldSkat i Svendborgog bad om et møde.
- Jeg havde to fyldte bæreposer med dokumentation. Men det ville de ikke engang kigge på og sagde, at deres afgørelse stod ved magt. Så den eneste mulighed var at gå i retten, fortæller Steen Jensen.
Ingen sag
Virksomheden havde i perioden ansat eksportchauffører, der primært kørte på Rusland, Finland og Norge. Samtidig beskæftigedes en række chauffører ved sæsonbestemt asfaltarbejde, der krævede, at de boede i skurvogne på hverdage.
Chaufførerne havde derfor fået udbetalt rejse- og befordringsgodtgørelse, der efter reglerne er skattefrie. Men det påhviler arbejdsgiveren at dokumentere, at betingelserne for skattefritagelse er overholdt.
ToldSkat erkendte i retten, at dokumentationen for eksportchaufførerne vedkommende trods mindre uoverensstemmelser faktisk var tilstrækkelig og ville være blevet godkendt - hvis den var blevet fremlagt ved kontrolbesøget i 2002.
De tre dommere i landsskatteretten var enige og mente, at Steen Jensen havde overholdt dokumentationskravet, når det gælder eksportchaufførerne.
Asfalt og vejrlig
Mens det omfattende papirspor, der følger med international godstransport, var med til at underbygge Steen Jensens sag for eksportchaufførerne, så var sagen om asfaltchaufførerne mere kilden.
Her var hoveddokumentationen chaufførernes køresedler. Steen Jensen havde efter sagens start udarbejdet diætsedler, der skulle give ToldSkat og retten et samlet overblik over de udbetalte godtgørelser.
Vognmandens velvillige indstilling, blev i retten udlagt af ToldSkat som en efterkonstruktion.
ToldSkats påpegede, at den originale dokumentation - køresedlerne - ikke indeholdt de krævede oplysninger om start og sluttidspunkt, samt at arbejdstiden kun er opgjort som hele arbejdsdage.
Langt den største andel af asfaltarbejdet var sket i Jylland. Men en mindre del var udført på Fyn og nærmere på virksomhedens domicil end de 25 kilometer, der er en generel rettesnor i ligningsreglerne for rejsegodtgørelse.
Steen Jensen mødte selv op i retten og afgav en grundigt forberedt forklaring. Blandt andet understøttet af et ringbind med fotos, der dokumenterede asfaltchaufførernes arbejdsforhold i detaljer.
- Asfaltarbejde er projektbetonet, og det kræver, at chaufførerne opholder sig ved arbejdsstedet, fordi der kun kan arbejdes i tørvejr, forklarer Steen Jensen.
De to lægdommere vurderede, at Steen Jensens dokumentation også var i orden for asfaltchaufførernes vedkommende, og at virksomheden derfor ikke var pligtig til at indeholde A-skat..
Den juridiske dommer retsformanden, var dog ikke enig med lægdommerne. Han vurderede, at de manglede start og sluttidspunkter på køresedlerne samt det, at antallet af udedage konsekvent var opført som hele dage betød, at dokumentationskravene ikke var opfyldt.
Endelig mente retsformanden ikke, at vognmandsvirksomheden i tilstrækkelig grad, havde bevist, at asfaltchaufførerne faktisk havde overnattet i skurvognene i stedet for at køre hjem til familien.
Men det juridiske dommer bøjede sig for flertallet og dermed gav landsskatteretten Steen Jensen medhold i klagen over ToldSkats afgørelse.
- Jeg er selvfølgeligt glad for afgørelsen, men syntes det er lidt trist, at jeg og samfundet skal spilde tid og kræfter på en strid, som kunne være løst, hvis ToldSkat var lidt mere fleksible, siger Steen Jensen.
Han påpeger, at det både koster penge og stædighed, at gennemføre en sag mod myndighederne.
- En lille vognmand i samme situation, vil ofte savne de ressourcer, det kræver at gå imod myndighederne. Derfor virker det ekstra urimeligt, at ToldSkat er så ufleksible omkring deres afgørelser, slutter Steen Jensen.
-----