23948sdkhjf

Transporten under lup

Igen i år har Aalborg Universitet indbudt til Trafikdage her sidst i august. Formålet er at præsentere og debattere forskningsresultater, analyser og praktiske erfaringer fra projek-ter inden for transportsektoren i et forum, hvor forskere møder praktikere. De forslag til ind-læg, der er godkendt af en faglig programkomité, har resulteret i et program over to dage i otte forskellige linier bestående af ca. 100 indlæg suppleret ved 6 workshops og et semi-nar.

På godstransportlinien deltager Institut for Transportstudier med fire indlæg alene og sammen med andre parter. Sammen med Nordjyllands Amt har instituttet et indlæg om ?Effektive korridorer - transportpolitik og regional udvikling?, der bl.a. beskriver det udred-ningsarbejde, vi udfører for Nordisk Transportpolitisk Netværk (NTN) et nordisk regionalt samarbejde. Korridoren dækker transportsystemerne i det sydvestlige Norge, Vestsverige, Vestdanmark samt Schleswig-Holstein. NTN-projektet ?Transportkorridorer? er støttet af In-terreg IIIb for Nordsøen med Nordjyllands Amt som ledende partner. Projektet blev indledt i sommeren 2003 og afsluttes ved udgangen af 2005.

Et tæt kendskab til transportkorridorerne gør det også nemmere for lokalsamfundene at gennemføre den nødvendige lokalplanlægning med hensynet til transport som en vigtig parameter. Den første guide indeholder facts om korridorerne og de udviklingstendenser, som vil sætte rammerne for fremtidig udvikling. Som supplement til guiden er der udarbej-det en bilagsrapport med nøgletal for de regioner, som deltager i NTN-projektet.


Vækst i havnene

Sammen med TetraPlan A/S har instituttet et indlæg om projektet ?Økonomi- og takst-analyse af danske havne?, der er et led i en række analyser af havne, der samlet skal give et overordnet billede af de nuværende forhold i den danske erhvervsmæssige havnesek-tor. Projektet er iværksat af Transport- og Energiministeriet, Søfartsstyrelsen og Konkur-rencestyrelsen i fællesskab i 2004 og er afsluttet i 2005.

Baggrunden for projektet var et ønske om at identificere styrker og svagheder i den dan-ske havnesektor set for havnene og for havnevirksomhederne under et som udgangspunkt for formuleringen af en fremtidig vækststrategi for havne. I delrapporten redegøres for en række indtægts- og prisanalyser af større danske havne. Formålet har været at fokusere på havne- og havnevirksomhedernes økonomi med henblik på at få afdækket ligheder og forskelle mellem havnene samt om muligt at få klarlagt en række styrker og svagheder set i et fremtidsperspektiv.

Transittælling

?Fleksibel medarbejderudvikling? er et andet projekt, som instituttet har deltaget i og som der i et indlæg redegøres for. Herunder bl.a. ledelses- og medarbejderholdninger. Projektet er udført for Danmarks Transportakademi og HTS.

Endelig har instituttet et indlæg om udvikling af et transittællingskoncept baseret på en fy-sisk tælling af den internationale transittrafik gennem Danmark. Modellen skal gøre det muligt at opskrive tællingens tal til årsbasis på de vigtigste ruter på grundlag af eksisteren-de og kommende talmateriale (bl.a. de grænsetællinger, instituttet gennemfører hvert kvar-tal for International Transport Danmark). Et projekt finansieret af Transport- og Energimini-steriet, færgerederierne samt Storebælts- og Øresundsforbindelsen.

De årlige Trafikdage på Aalborg Universitet er en god lejlighed til at mødes med andre tra-fikforskere for at lytte og debattere problemer, løsningsmuligheder og perspektiver for tra-fik og transport.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063