23948sdkhjf

Sommers hjørne

Et af forårets debatskabende temaer i den danske befolkning har været påklædning - og det både når det handler om skoleelever, lærere, politikere eller prinsesser.

Et af forårets debatskabende temaer i den danske befolkning har været påklædning - og det både når det handler om skoleelever, lærere, politikere eller prinsesser.



-Danske folkeskolelærere går så dårligt klædt, at det spænder ben for sagligheden og respekten fra elever og omgivelser.

Hængerøv i fløjlsbukser, sundhedssandaler, huller i cowboybukserne og nedringede bluser. Det er, hvad folkeskolens elever præsenteres for.

Disse udtalelser kommer ikke fra en Hr. hvem-som-helst, men fra en indenfor folkeskolens egne rækker, nemlig Københavns lærerforenings formand. Han opfordrer landets lærere til at se sig i spejlet og på kollegerne

-Vi skal genoprette respekten for faget og lærerne - som jo har ry for at være dårligt klædt.

De agerer slet og ret som dårlige rollemodeller, siger formanden.

Også skoleelevernes påklædning skaber debat - ja det har ligefrem ført til, at en skole i Jylland er kommet med direkte påbud om, at eleverne skal møde anstændigt klædt, så de ikke påvirker de andre elever eller lærerne ved at udsende seksuelle undertoner. Ikke for tidligt, efter min mening, at man råber gevalt. Unge piger helt ned til 8-10 års alderen tropper op klædt som små "Lolitaer" med bare maver og udfordrende klædt.

Klæder skaber folk, siger et gammelt ordsprog. Ja, men klæder gør det ikke alene. En god forudsætning er, at have en sund krop at klæde det i. Tendensen mod øget overvægt i befolkningen er desværre tiltaget indenfor de seneste år - også blandt børn og unge - og transportbranchen kan da heller ikke melde hus forbi. Der er desværre alt for mange overvægtige chauffører. Men det har bl.a. ATL , TSU og Fagligt Fælles Forbund taget fat på efter, at de har foranlediget gennemført en test på lastbilchauffører. Denne test har netop bestyrket mistanken om, at der er væsentlig sammenhæng mellem kost og trafiksikkerhed. Testen viser blandt andet, at indtagelse af usund kost øger reaktionstiden og dermed også bremselængden!

-Det handler primært om at opretholde et stabilt blodsukkerniveau, da dette har afgørende betydning på koncentrationsevne og velvære i det hele taget.

Mange chauffører vælger - helt naturligt - at stille sulten med den hurtige, men vitamin- og fiberfattige mad, man kan købe langs de danske og europæiske motorveje. Det får blodsukkerniveauet til hurtigt at stige, men umiddelbart efter indtagelsen falder blodsukkeret igen - ofte til et lavere niveau. Det er tankevækkende - specielt i forhold til trafiksikkerhed - hvor koncentrationsevne, reaktionstid og bremselængde kan blive et spørgsmål om liv eller død. Derfor mener jeg, at der er god grund til at undersøge sammenhængen mellem kost og trafiksikkerhed nærmere, siger Mette-Marie Linding, som sammen med TSU står bag den - ikke videnskabelige test, som det udtrykkes.

ATL, TSU og Fagligt Fælles Forbund er - afledt af resultatet af ovenstående test - gået sammen om at udgive en kogebog, Dagens Rat - nem mad i en fart, for lastbilchauffører. Den lille handy bog skal give inspiration til et sundere liv bag rattet. Det er - efter min mening - en rigtig god lille bog, med gode idéer til, hvordan man let kan få en sund og varieret kost - også når man er undervejs en hel uge. Der er sandelig langt fra fortidens dåsemad til de lækre retter, der er opskrifter på heri, serveret på en informativ og underholdende måde. Den er da også blevet så stor en succes, at den skal distribueres i andre lande, idet den netop er blevet oversat til både engelsk og tysk - ligesom boghandlerne har bedt om at få den til salg i forretninger. Det vil derfor også fremover være muligt at købe den der. Velbekomme - og ha' det godt til vi ses igen!

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094