Vejdirektoratets mange opgaver
For såvel transporterhvervet og dets kunder som for alle andre, der er afhængige af gode og sikre vejforbindelser, opfatter Vejdirektoratet sig som en meget vigtig medspiller.
Vejdirektoratet er nemlig ansvarligt for at anlægge veje, som er af en forsvarlig kvalitet, tager hensyn til miljøet, bliver bygget til tiden, og som ikke bliver dyrere end beregnet. Men det er ikke de eneste opgaver, som Vejdirektoratet skal tage sig af. Det vil man bl.a. opdage, hvis man besøger Vejdirektoratets stand på Transport 2005.
Vejdirektoratet er en statslig styrelse under Transportministeriet. Direktoratets vigtigste opgaver er at drive og vedligeholde statsvejene, udbygge statsvejnettet, dele data og viden om veje og trafik med omverdenen samt afgøre myndighedssager.
Statens veje består af 970 km motorveje, 150 km motortrafikveje og 500 km øvrige statsveje. Derudover omfatter statens vejnet også cirka 1400 broer og tunneler. Pr. 1. januar 2007 overføres cirka 2000 km amtsveje til staten som led i kommunalreformen. Statens veje udgør i dag kun to procent af det samlede offentlige vejnet, men knap 30 procent af den samlede vejtrafik foregår på statens veje.
Vejdirektoratet fører tilsyn med statsvejnettet og sørger for, at vejene er rene og vedligeholdte. Det indebærer blandt andet at rydde vejene for sne om vinteren, at reparere broer og forny belægninger på vejene. Opgaverne udbydes i licitation og udføres af private entreprenørfirmaer.
Stigende trafik på vejeneTrafikken på de danske statsveje er stigende. Det er derfor nødvendigt at udbygge og forbedre statsvejnettet. Denne opgave tager Vejdirektoratet sig af. Vejdirektoratet står selv for den overordnede styring, planlægning, projektering og udbud af opgaven, hvorimod selve anlægsarbejdet løses i privat regi.
Vejdirektoratet samler og formidler faglig viden om veje og trafik til trafikanter og vejsektoren i øvrigt. Det kan være om fremkommelighed, om miljø og sikkerhed i forbindelse med vejanlæg samt om udvikling inden for materialer til vejbyggeri.
Vejdirektoratet behandler nabospørgsmål, f.eks. i forhold til byggelinjer samt regulering af adgangsforhold.
Hvis en borger vil klage over en kommunes eller et amts afgørelser i forbindelse med vejlovgivningen, er det også Vejdirektoratet, der tager sig af klagen. Ligeledes afgør Vejdirektoratet tvister mellem forskellige myndigheder om konkrete problemstillinger, der har med vej- og færdselslovområdet at gøre.
-----