Omkring 800.000 - hvis du forstår, hvad jeg mener
Hvis læseren undrer sig lidt over overskriften, vil jeg straks indrømme, at denne også kan henvise til mange forskellige ting. Tal kan jo være taknemmelige. Det nævnte tal kunne henvise til et økonomisk nøgletal eller antallet af indbyggere i 2-3 amter.
Tallet refererer imidlertid til et af delresultaterne i den tidligere omtalte PISA undersøgelse, der viser, at 17pct. eller hver sjette danske elev ligger i den læsemæssigt dårligste gruppe. Omregnet i relation til danske skolebørn vil tallet dog ikke være 800.000, men hvorfor skulle læsemønsteret være anderledes, når man medregner den voksne befolkning.
Deraf tallet 800.000, hvilket er knap 1/6 af indbyggertallet. Jeg kunne egentlig godt frygte, at tallet vil være endnu større, for hvor mange voksne vil være effektive læsere, når man som børn ikke har været det, og måske tilmed har valgt job til, hvor der ikke kræves store læsefærdigheder. Dertil kan komme, at man ikke har benyttet læsning i stort omfang i en travl dagligdag. Selv tidligere erhvervede gode ekspertiser i et område, vil nemt ruste, hvis man ikke bruger det jævnligt, det være sig alt fra fremmedsprog over sport til mekanik og læsning.
Enorme mængderI et moderne informationssamfund, herunder ikke mindst den ENORME mængde information, der skal hentes og bruges via internettet, kan man undre sig over, at der ikke er gjort en større indsats for styrkelse af læsning. Man kan alvorligt overveje, om der ikke har været og stadig er svigt i uddannelsessystemet.
Styrkelsen skulle ikke alene være for læsningens egen skyld, men for at mindske det, man går glip af, ved ikke at kunne holde sig informeret.
Det er glædeligt, at man for skolebørnene nu har sat læsning som et højprioriteret indsatsområde.
Og de voksne?Men hvad med de mange voksne. Der er så småt ved at være fokus på området, men stykkevis og delt. En del voksenuddannelsescentre har eksempelvis tilbud om læsekurser, og der kørte her i efteråret 2004 en kampagne "spids pennen", der gjorde opmærksom på de uddannelsesmuligheder, der er rundt omkring i landet.
På værktøjssiden, er der er udviklet enkelte IT værkstøjer, der kan oversætte forskellige tekster, blandt andet "det talende internet", med hjælp af hvilket, man kan indscanne tekster, der efterfølgende læses op. Nærmere kan findes og prøves på www.adgangforalle.dk, hvor man i praksis kan få læst forskellige tekster op. Jeg har selv prøvet værkstøjet af med forskellige teksttyper. Jeg kan anbefale værktøjet for mange tekstformer, helst med fagligt og teknisk indhold, hvor tonen /teksten er neutral, hvorimod humoristiske tekster let mister gnisten, da betoningen i disse tekster ikke kommer med i "oversættelsen". www.adgangforalle.dk er en god velfungerende oplæsningsservice, der kan være med til at nedbryde en tilgængelighedsbarriere i det moderne kommunikationssamfund.
Vores virksomheder er småEt værktøj er praktisk til det, det er udviklet til, her at oversætte fra skriftligt til mundtligt sprog, med det hjælper ikke i sig selv brugeren til at blive en mere effektiv læser.
Her må der uddannelsesfolk til. Man kan undre sig lidt over, at der med 800.000 "medlemmer" ikke er dannet en enorm interesse- eller pressionsgruppe, der har gjort tydeligt opmærksom på og krævet øget fokus på dansk/læsning, specielt da PCér og Internet nu er alle mands eje og tilstede i de fleste hjem.
Eller at såvel virksomheder som ansatte ikke har gjort det samme.
I transportbranchen er mange virksomheder små sammenlignet med andre brancher, og med under 10 ansatte, vil mange virksomheder have ingen eller få medarbejdere, der specifikt ønsker at styrke læse (og evt. skrivefærdighederne). Dertil kan komme, at det i en mobil verden kan være vanskeligt at tilpasse et uddannelsesforløb ind i en travl hverdag. Sidstnævnte er absolut ikke alene gældende for læse/dansk kurser men uddannelse som sådan, uanset hvilket fagområde, man ønsker at opdatere sin viden på. Og dette er ikke ment som en undskyldning for ikke at komme i gang med uddannelse, der vil jeg som uddannelsesmenneske selvfølgelig aldrig skrive under på, men en virkelighed, vi skal prøve at forholde os til og være fleksible overfor med hensyn til at tilrettelæggelse uddannelsen, så denne faktisk bliver mulig og brugelig for transportbranchen.
NetværkssamarbejdeVi er fra TU med i et netværkssamarbejde omkring danskkurser /læsekurser under "netværkslokomotivet.". Netværkslokomotivet består af et netværk af private og offentlige virksomheder, faglige organisationer, uddannelsesinstitutioner, AF og amt (Vejle amt).
Vi er en lille gruppe med speciel fokus på transportbranchen, hvor blandt andre HTS, SID, DTL servicekontoret, VUS og os selv er repræsenteret.
Vi har udarbejdet et kursustilbud: "Vil du læse videre", hvor der er speciel fokus på transportområdet i de faglige tekster, der bruges, og i de web sider, man arbejder på. Hermed være også sagt, at bedre kendskab til IT indgår i kurset, hvor der gennem hele forløbet stilles PCére til rådighed. Et lille eksempel på en faglig tekst, man kan bruge til "opgave for sig selv" er vist i vedhæftede box. Kursusforløbet bliver individuelt tilpasset den enkelte, så man er sikker på et godt udbytte uanset startforudsætninger. Prisen er 500 kr. evt. forplejning.
Kurset finder sted på VUC i Vejle, over 6 x 7 timer på følgende week-ends: 19.-20. marts, 2.-3. april og 16 -17. april. Vi fra TU giver meget gerne nærmere oplysninger om indhold og forløb, ligesom man kan tilmelde sig hos os på 70 25 22 00.
Vi vil gerne opfordre alle fra virksomheder, selvstændige vognmænd, chauffører m.fl. til at bruge disse kursusmuligheder i læsning, IT og skrivning til at få ny viden, ny selvtillid og ny frihed til at opkvalificere sig indenfor sit fag eller sin virksomhed.
-----