23948sdkhjf

Kalundborg Havn på krydstogtskortet

Den vestsjællandske købstad og havneby Kalundborg virker ikke umiddelbart, som et oplagt anløbsmål for krydstogtsskibe. Men Kalundborg Havn har foreløbigt fem bookninger på fem anløb af de store passagerskibe i løbet af 2005.

Den overraskende aktivitetsudvidelse er ikke kommet til Kalundborg af sig selv, men skyldes et grundigt forarbejde og aktiv markedsføring af havnen.

- Vi er tæt på at have nået vores maksimale godsomsætning på de traditionelle aktiviteter som lokal og regional havn. Derfor satte vi os ned og overvejede, hvad der så lå af udviklingsmuligheder. Her var krydstogtsskibene en interessant mulighed, fordi vi har en række fordele frem for København, siger havnedirektør Bent Rasmussen.

Han påpeger, at Københavns Havn ikke kun er et populært anløbsmål på grund af byens turistattraktioner.

- København anvendes først og fremmest på grund af Kastrup Lufthavn, der gør det oplagt at skifte besætning og passagerer her. Men der er kun godt 100 kilometer til Kalundborg Havn, og så har vi andre fordele. De rigtigt store krydstogtsskibe med en dybdegang over 7,6 meter, der er grænsen for passage af Drogden, er nødt til at sejle nord om Sjælland når de skal ind i Østersøen. Og hovedmålet for eksempelvis de amerikanske krydstogtspassagerer er landene i Baltikum. Hvis de anvender Kalundborg, så har de reelt en dag ekstra i Østersøen, og det gør det mere interessant for passagererne, fortæller Bent Rasmussen.

Rustet med de argumenter og flere til, rejste Kalundborg Havn til den store krydstogtsmesse i Miami i Florida og præsenterede det vestsjællandske alternativ. Efterfølgende er de store krydstogtsrederier i USA, England og Holland blevet opsøgt mere direkte, og det har givet resultater.

Kalundborg Havn modtog bookning på fire anløb i 2005 sidste år og der er netop indløbet en femte bookning: 29. juli anløbet MS "Century" fra Celebrity Cruises Kalundborg Havn med godt 1.700 passagerer plus besætning.

- De bookninger vi har opnået i 2005 er dog ikke som turn-around havn, men anløb, hvor Kalundborg anløbes som turistmål, hvor der blandt andet er arrangeret ture til Vikingeskibsmuseet i Roskilde og Lejreborg Slot. Samtidig stiller havnen en shuttle-bus til rådighed mellem havnen og Kalundborgs centrum til passagerer, der ønsker at se byen, fortæller Bent Rasmussen.

Kalundborg Havn går nu i gang med at markedsføre havnen som krydstogts-mål i 2006.

Svag korneksport

En af de tunge aktiviteter på Kalundborg Havn er eksporten af Korn fra hele Sjælland. Men den er dalet drastisk i 2004.

- Det skyldes især høje fragtrater, der har gjort det uattraktivt at eksportere kornet. Men vi håber, at der kommer gang i eksporten af korn i løbet af foråret, fordi man skal have ryddet pladsen inden den næste høst, siger Bent Rasmussen.

Til gengæld er godsomsætningen på færgerne øget og havens direktør forventer en godsomsætning for 2004, der ligger omkring niveauet for 2003.

-----

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.054