23948sdkhjf

Ta' stressen af hverdagen og brug hjernen .... til en forandring.

Ta' stressen af hverdagen og brug hjernen .... til en forandring.

Ta' stressen af hverdagen og brug hjernen .... til en forandring.



En noget provokerende tekst på et foredrag som Kurt Körner, chefpsykolog på Danfoss afholder rundt i det sønderjydske her i efteråret.

Der meldes om et stigende antal stresstilfælde, som en alvorlig sundhedsrisiko. WHO advarer om, at stress, udbrændthed og depression i de næste 10 år vil blive den næsthyppigste dødsårsag. Det går ud over sundheden for den enkelte, familien, arbejdspladsen og samfundet.

Når mennesket bliver for stresset (overophedet) svækkes den "akademiske" del af hjernen, dette går bl.a. ud over overblik, koncentration, hukommelse m.v.

Rent lægefagligt er stress ikke en sygdom - det er en tilstand. I mindre doser kan det ligefrem være stimulerende. For der findes en såkaldt produktiv stress. En tilstand, hvor man er glad for at have travlt og føle, at der er flow i tingene, kan ligefrem gøre én bedre på jobbet.

Problemet opstår, når en stresstilstand bliver langvarig.

Men der kan gøres noget ved det, bl.a. fordi vi har en hjerne, der kan tænke sig om - selvom den del af hjernen er en 45.000 år gammel model. Udover at få stress behandlet af eksempelvis en psykolog kunne man måske prøve den enklere metode først, nemlig humor og latter.

Humor kan "fortynde" stresspåvirkninger ved at lede vores energi andre steder hen.

Vidste du, at der i Danmark findes utallige latterklubber? På Internettet under www.latterklub.dk kan du se mere. Jeg fik selv inspirationen da latterinstruktør Eva Vestergaard sendte os et kort med en kommentar til en udgave af vort nyhedsbrev www.e-nyt.com's Stress Af.

På hendes hjemmeside kan man bl.a. læse:

Latter er sundt - fordi

Det styrker immunforsvaret, der produceres flere hvide blodlegemer

Giver hurtigere sårheling

Øger lungekapaciteten

Masserer de indre organer, øger blodtilførslen, stimulerer fordøjelsen

Øger forbrændingen

Forbedrer indlæringsevnen

Mindsker stress og har derfor positiv effekt på stressrelaterede sygdomme

Forbedrer udseendet pga. øget blodgennemstrømning og motion af hals- og ansigtsmuskler

Gør os mindre selvhøjtidelige

Giver bedre samarbejde

Giver velvære

Er let tilgængelig

Er for alle

Det kan umiddelbart virke kunstigt at grine uden grund, men med instruktion, kan det sammenlignes med al anden motionsaktivitet.

Ligesom golftræning befordrer bedre golfspillere gør latterøvelser os til mere lattermilde personer, og ligesom en veltrænet krop gør os til harmoniske mennesker, skaber velbrugte lattermuskler harmoni i både krop og sjæl.

Den danske komiker Ulf Pilgaard har en glimrende udlægning af, hvad latter også kan bruges til:

Latter kan bruges på så mange måder: politisk som ren terapi - som ingenting - men der er også den latter, som hjælper dig til at klare nogle af de store og uhyggelige ting, du ikke ved, hvordan du skal tackle.

Ha' det rigtig godt til vi ses igen

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063