23948sdkhjf

Vi skal transportere til dem alle

Intet mellemfacit var for småt til at blive rapporteret undervejs, men det var altså i USA det foregik, og selv om det er en særdeles vigtig afgørelse for os alle, så havde vi måske ikke behøvet samtlige detaljer om selv de mest chanceløse kandidater tilbage fra før primærvalgene.

Mere interessant er det, hvilken politik verdens mægtigste magt og præsident Bush nu vil følge. Hvad med verdensøkonomien? Hvad med dollaren, renten og væksten på kort og lidt længere sigt - og hvor solid er den amerikanske økonomi som trækdyr for verdenshandelen.

Det er mere end nogensinde blevet tydeligt, at den globale landsby er en realitet, som vedkommer os umiddelbart. Senest så vi, hvor hurtigt den kinesiske rentestigning forplantede sig til børserne verden over. Man kan ligefrem følge solens gang fra øst til vest ved at kigge på børsernes åbnings-stigninger eller fald, når en vigtig begivenhed finder sted.

Vurderingen af Georg Bush?s genvalg er bl.a., at han nok vil være mindre tilbøjelig til at gennemføre protektionistiske tiltag for at beskytte amerikanske arbejdspladser, end John Kerry lagde op til. Sagen er jo ofte, at beskyttelsen af egne handelsinteresser, betyder tabte aktiviteter et andet sted. Idealet er derimod, at den frie handel vil skabe en balance, som kommer alle til gode og samlet set skaber flere arbejdspladser. Så nemt er det jo ikke i virkelighedens verden, men det illustrerer måske, at Danmark ikke har interesse i en politik, som beskytter vore egne produkter, virksomheder og ansatte, hvis andre gør det samme. Det vil nemlig gå ud over vores eksport af både varer og service.

Den svære opgave er at sikre en fornuftig håndtering af de store forandringer, der sker som led i globaliseringen. Dels at få de sunde og levedygtige erhverv til at stå imod stormvejret, når de internationale forandringerne fejer hen over landene ? og dels at skabe nye for dem, som faldt.

Lige så lidt som vi kan være interesseret i en verdensøkonomi, hvor alle dukker sig for hinanden bag toldmure og lokale særregler, lige så kortsigtet vil det være at give los for en hæsblæsende udvikling, hvor markedet er enerådende og blindt følger sin natur. Det vil betyde tab af både hårdt tilkæmpende standarder inden for f.eks. miljø, ret og etik og det vil gå ud over den velfærd, som alle herhjemme lægger vægt på.

Derfor er det så vigtigt med et godt internationalt samarbejde. Derfor kan man håbe, at de europæiske lande i EU kan holde fast i en udvikling, hvor man både kan harmonisere fælles emner og gøde de enkelte landes styrkepunkter.

Men ligesom det for os herhjemme er vigtigt at sikre en åbenhed overfor vore mange nabolande både i samhandel og regeldannelse, er det vigtigt for EU at holde en åben dialog tværs over Atlanterhavet baseret på både tillid og tro på fremtiden.

Man kan håbe, at præsident Bush, som nu ikke skal tænke på genvalg, vil lytte lidt mere til USA's traditionelle allierede i Europa og, at lande som Tyskland og Frankrig, der udenrigspolitisk har stået skarpt over for amerikansk politik, vil bløde lidt op.

Europa er jo ikke så stor målt med internationale alen, som vi selv gerne vil tro, og vi har ingen interesse i at USA og Kina og resten af Sydøstasien og senere Latinamerika kører los ? uden om os.

Det skal EU være med til at sikre - også med dansk hjælp. Det er vigtigt udenrigspolitisk og det er vigtigt for handelen. For vi skal jo gerne transportere til dem alle sammen.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079