23948sdkhjf

Transportvirksomhederne har en enestående chance

Jeg tror for det første ikke på, at forskning kan vende den globale udvikling. Vi er alle en del af en global udvikling, der i dag og fremover vil få stor indflydelse på virksomheder, arbejde og velfærd. Transportsektoren har og vil få stigende betydning i denne udvikling. Alle forventer en fremtidig vækst i transport, siger Lise Drewes Nielsen, professor på Institut for Miljøteknologi og Samfund, RUC.

- Men transportsektoren står også for store udfordringer. Nye transportløsninger skal udvikles på grund af trængsels- og miljøproblemer i transportsystemerne, især omkring de store byer. Desuden vil prisstigninger og brændselsproblemer forandre transportformerne, især i det lidt lange sigt.

Transportvirksomhederne har, set med mine øjne, en enestående chance til at deltage aktivt i disse udfordringer. Det vil kræve, at de tør og kan være med til at udvikle nye transportkoncepter hvor intermodale transportformer, logistiske helhedsløsninger og nye mere miljøvenlige distributionsformer i byer (citylogistik) kan vinde frem.

Kræver overskud

Det vil imidlertid kræve, at virksomhederne har overskud til at udvikle viden og kompetence ud over de her og nu løsninger, som en fortravlet hverdag i transportsektoren er præget af.

Vi har på RUC i de senere år deltaget i et sådant udviklingsarbejde i tæt dialog med transportvirksomheder. Centerkontrakten ?Udvikling af fremtidens transportkoncepter? er et udviklingsarbejde mellem forskere, konsulenter (Teknologisk Institut) og transport- og distributions virksomheder. Her har ideen været, at vi som forskere sammen med virksomhederne udvikler nye koncepter og tankebaner. Projektet udløber med udgangen af 2004 og rummer mange gode ideer til, hvorledes udviklingsarbejde kan igangsættes. Følgende virksomheder har over en treårig periode været med i projektet: Afsætningsforeningen for Potteplanter, GASA, Sanistål, Flügger, Transportgruppen, Team Rygaard, Railion og Johannes Fog.

Klar til samarbejde

Resultatet af dette arbejde viser, at forskning og virksomheder sammen kan udvikle resultater. Det er ikke sådan, at det er forskningens resultater, der direkte omsættes i virksomhederne. Koncepterne udvikles i dialog og samarbejde. Men det kræver, at virksomhederne skal være indstillet på at indgå i et sådant samarbejde og indstillet på at bruge ressourcerne herpå.

Det er sådanne erfaringer, der skal løfte os alle ind i globaliseringen i fremtiden. Ikke ved at satse på de kortsigtede her og nu løsninger, men ved at tænke transportsektorens fremtidige problemer med ind i de nutidige strategier. Det er ikke svært at finde forskere, der gerne vil være med hertil, hvis der bliver afsat midler til det, fx til en fortsættelse af erfaringerne med konceptudvikling fra centerkontrakten, som udløber med udgangen af 2004.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063