23948sdkhjf

Stena Line vandt norsk fiskesag

EU-Kommissionen giver Stena Line medhold i principiel sag om import af fisk fra Norge

EU-Kommissionen giver Stena Line medhold i principiel sag om import af fisk fra Norge



Da sagerne om import af norske fisk - der i virkeligheden var russiske - begyndte at rulle i 2002, anslog myndighederne, at der var unddraget told for op mod 100 mio. kroner. Men beløbet er i dag skrumpet gevaldigt, og det er først og fremmest toldmyndighederne i Norge og Danmark, der står tilbage med aben.

Revisionskoncernen KPMG og advokatfirmaet KromannReumert har netop vundet en principiel sag for færgerederiet Stena Line, hvor EU-Kommissionen fritager rederiet for betaling af toldkrav i millionklassen. Afgørelsen er udsædvanlig, da Kommissionen ikke nøjes med at fritage Stena Line for toldkravet, men også fandt, at sagen havde dokumenteret så udbredte problemer i de norske myndigheders administration og kontrol, at Kommissionen finder grundlag for at bemyndige medlemsstaterne til at fritage virksomheder for told i tilsvarende sager, hvor de faktiske og retslige forhold svarer fuldstændigt til Stena Lines tilfælde.

Det betyder at adskillige danske fiskeimportører og speditører reelt opnår fritagelse for toldkravet.

Flag på fisk

Stena Line havde som speditør varetaget import af fisk fra Norge, der er fritaget for told. Men en del af fiskene viste sig at være af russisk oprindelse og var derfor pålagt told på mellem 7,5 og 12 procent afhængigt af art. Det fik Told&Skat til at kræve told fra danske importører og speditører. Såvel speditører som importører har retsligt et såkaldt objektivt ansvar for opkrævningen af told. Det betyder, at importøren eller speditøren ikke kan hævde, at de har handlet i god tro. Det påhviler nemlig virksomheden og ikke myndighederne, at sikre sig, at varens oprindelse er i overensstemmelse med papirerne.

Det foregår i praksis via et oprindelsescertifikat. I den konkrete sag en såkaldt fakturaerklæring fra eksportørerne, der alle har en særligt godkendelse. Den norske fiskesag opstod, fordi enkelte norske eksportører havde svindlet med oprindelsescertifikatet. Men sagen afslørede også et betydeligt rod omkring dokumentationen i branchen, hvilket fik toldkravene til at eksplodere. En eksplosion, der med EU-kommissionens afgørelse i Stena-sagen, er endt med en fuser.

Norsk slendrian

Det lykkedes nemlig toldeksperten Anne-Mette Høiriis fra revisionsselskabet KPMG og advokat Line Kjær fra KromannReumert at dokumentere, at de norske myndigheder ikke havde administreret dokumentationskravet korrekt. De norske eksportører havde i årevis fået godkendt deres dokumentation uden problemer og mente derfor, at de handlet i god tro.

- Vi har i sagen samarbejdet med tre norske eksportører, der har været utroligt behjælpelige med at skaffe en omfattende dokumentation, der gjorde det muligt at påvise store forskelle i den praksis som de lokale toldmyndigheder i Nordnorge fulgte og den måde, man opfattede tingene på i Tolddepartementet i Oslo, fortæller tax-manager Anne-Mette Høiriis, KPMG.

- Det har været en utrolig kompleks sag, og vi har brugt utroligt mange timer på det her i de sidste knap tre år. Derfor er det også ekstra tilfredsstillende, at vores klient har opnået fritagelse, siger Anne-Mette Høiriis.

Mens samarbejdet med de tre norske fiskeeksporterer, hvor af sagen har betydet konkurs for en enkelt, har været glimrende, så har de norske toldmyndigheder været alt andet end samarbejdsvillige.

Kommissionens beslutning om at udbrede afgørelsen til at gælde i tilsvarende sager gør ikke smilet mindre hos told- og afgiftseksperten, der har en fortid i Told & Skat.

- Vi vidste, at vi havde en veldokumenteret sag, men vi var langt fra sikre på at vi ville få medhold. Derfor er det ekstra tilfredsstillende, at afgørelsen også fritager virksomheder med helt tilsvarende sager. Det viser, at det kan betale sig at kæmpe, siger Anne-Mette Høiriis.

KPMG skønner, at afgørelsen samlet set fritager danske virksomheder for toldkrav på omkring otte millioner kroner.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081