23948sdkhjf

Danmark bør følge op på fransk initiativ

Frankrig har i flere tilfælde lagt sig i selen for at forhindre de værste følger af globalisering og udflytning af arbejdspladser ? bl.a. ved at præmiere særligt udflytnings-oplagte virksomheder skattemæssigt for at blive ?hjemme?, og nu melder formanden for ITD, direktør Mogens Therkelsen, H.P. Therkelsen sig med en opfordring til den danske regering om ikke at lade Frankrig gå enegang i denne sag.

- Den danske regering bør ikke sidde passivt tilbage og sige ?det er udviklingen ?, alt i mens danske arbejdspladser forsvinder til udlandet, siger han og opfordrer i stedet regeringen til at tage initiativ til nogle skattepolitiske reguleringsskruer, som kan bremse udflagningen.

- De gamle EU-lande oplever store forskelle i løn- og omkostningsniveau i forhold til de nye lande. Jeg synes bestemt, at det var udmærket, at EU blev udvidet, men der bør være nogle flere overgangsordninger ? også skattemæssigt. Når man åbner for de nye lande, må man også sikre nogle håndtag i vort eget system, som man kan skrue på, så længe forskellene er så store, siger han.

- Man må sikre, at der er lige vilkår fra dag ét, så vi ikke får disse forskydninger på tre, fem og ti år før, man opnår nogenlunde ligestilling.

Vær på forkant

- Derfor så jeg gerne, at den danske regering var på forkant med udviklingen og tog emnet op i EU, så der kunne skabes en fælles EU-løsning. Nu ser vi så, at et af de store lande som Frankrig går ind og forsøger at dæmme op for tabet af arbejdspladser. Det bør vi støtte fra dansk side. Det er jo et EU-problem, siger Mogens Therkelsen.

Han minder om, hvad det kommer til at koste i arbejdsløshedsunderstøttelse, hvis udflagning og konkurrence med de lave øst-lønninger betyder, at arbejdspladser og virksomheder forsvinder ? og hertil kommer også de menneskelige omkostninger.

- Vi ser mange eksempler på, at storindustrien flytter helt til Kina. Det kan vi jo ikke gøre inden for landevejstransporten. Og det er afgørende, at der fortsat er et transporterhverv og en infrastruktur, der kan udføre jobbet og betjene det øvrige danske erhvervsliv og samfundet. Der er jo fortsat masser af småindustri og firmaer i mellemstørrelse, som vi typisk hører til i vores branche. Naturligvis skal vi satse på højteknologiske virksomheder, men det kan ikke være højteknologi det hele, siger Mogens Therkelsen.

Præmie for at blive

Senest har den franske regering lagt op til at bremse udflytningen af arbejdspladser i telesektoren ved at stille krav til, at de call-centre, som varetager telefonsalg fra udlandet (det fransksprogede udland) skal oplyse, at de ringer fra udlandet. Børsen skriver, at 12.000 franske telejob allerede er flyttet til udlandet. Tidligere har den franske finansminister taget initiativ til at etablere særlige erhvervszoner, hvor udsatte virksomheder belønnes skattemæssigt, hvis de undlader at udflage.

- Jeg foreslår, at den danske regering overvejer, hvad der kan gøres, og aktivt støtter Frankrig, siger Mogens Therkelsen.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063