Lyse og mørke konjunkturer
I sidste nummer af Transport-Tidende kunne vi afsløre at ITD?s førstkommende konjunkturindeks fortsat viste faldende markedsandele for danske eksportvognmænd. Konjunkturindekset er nu offentliggjort, og fortsætter udviklingen vil tysk indregistrerede lastvogne for første gang have overhalet danske, når det gælder trafikken mellem Danmark og Tyskland.
Danske lastvognes andel er faldet med 2,7 procent til 37,2 procent fra andet til tredje kvartal. Sammenlignet med tredje kvartal 2003 er andelen faldet med 5,6 procent. Faldet svarer til, at landegrænsen nu dagligt passeres af 452 færre danske lastvogne end for et år siden. Udviklingen stod næsten stille fra første til andet kvartal, men er nu accelereret markant.
Tyske lastvognes andel af trafikken er til gengæld steget 3,9 procent i forhold til sidste år og ligger nu på 33,4 procent. Fortsætter udviklingen, vil tysk indregistrerede lastvogne overhale danske ditto i løbet af næste år.
Da ITD startede trafiktællingerne i 2002 udgjorde dansk indregistrerede lastvogne tæt på 45 procent af trafikken.
Østeuropæiske lastvogne fortsætter samtidig med at øge deres andel, der i tredje kvartal nåede op på godt 11 procent.
Skarp kontrastMens ITD?s konjunkturindeks for tredje kvartal er sort læsestof for vognmandserhvervet, så er Danske Speditørers netop offentliggjorte Konjunkturbarometerhelt for andet kvartal ovre i den anden ende af farveskalaen.
Hele 67 procent af de adspurgte virksomheder beretter om øget aktivitet i andet kvartal 2004, sammenlignet med samme periode sidste år. 33 procent svarer, at deres aktivitetsniveau er uændret. Lidt hurtig hovedregning afslører, at ingen virksomheder har oplevet et faldende aktivitetsniveau. Til sammenligning svarede 13 procent, at de havde oplevet faldene aktivitet i kvartalet før.
Spørges der til forventningerne til det netop overståede tredje kvartal, så forventer kun godt en fjerdedel uændret aktivitet, mens hele 73 procent forventer øget aktivitet.
Den stigende samhandel med udlandet har en stor andel af æren for fremgangen. Det er især importen, der trækker opad i regnskabet. Her oplevede 71 procent af virksomhederne fremgang, mens 29 procent havde uændret aktivitet, mens ingen oplevede tilbagegang. Fire ud af fem virksomheder forventer øget aktivitet i tredje kvartal.
Den økonomiske stilstand på det vigtige tyske marked, gør billedet mere broget, når det gælder eksporten. Her har 47 procent oplevet øget, 40 procent uændret og 13 procent lavere aktivitet i andet kvartal. Forventningerne til tredje kvartal er dog markant optimistiske. Her forventer 72 procent øget aktivitet, mens 21 procent forventer uændret og kun syv procent forventer lavere aktivitet.
Danske Speditører, der har fået udarbejdet Konjunkturbarometeret ved revisionsselskabet KPMG, konstaterer, at tallene syntes at bekræfte, at det internationale opsving er ved at bide sig fast. Væksten i USA smitter af på økonomien i Europa, og Japan ser omsider ud til at kunne præstere en begyndende vækst. Men det er fortsat især Kina, der agerer vækstlokomotiv i Asien.
Undersøgelsen viser stigende eksport til Nordamerika, mens eksporten til Asien ligger uændret højt. Der er ikke overraskende fortsat stor forskel på eksportudviklingen mellem de forskellige Europæiske lande. Men generelt er udviklingen positiv, sammenlignet med andet kvartal 2003.
Der er især fremgang på den danske eksport til Storbritannien og Sverige. Men også Polen skiller sig ud ? både som eksport- og importland.
-----