Ingen løn-efterbetaling i godskørselsloven
DTL vil diskutere hvordan myndighederne kan kontrollere overenskomstmæssige chaufførlønningen
Den såkaldte Nr. Aaby-dom, der handler om, hvorvidt godskørselsloven kan bruges til at kræve løn-efterbetaling i tilfælde, hvor der ikke er betalt overenskomstmæssig chaufførløn, sådan som godskørselsloven forudsætter, er klar nok: Det kan den ikke.
DTL forklarer nærmere:
Det er et vilkår for at udøve godstransport for fremmed regning i Danmark, at man som vognmand skal sikre sig, "at chaufføren modtager overenskomstmæssig løn, og at chaufførens arbejdsgiver i øvrigt følger bestemmelserne om arbejdsvilkår for chauffører i overensstemmelse med overenskomsterne på det pågældende område."
Hvordan skal det kontrolleresI Nr. Aaby-dommen fastslog Østre Landsret, at bestemmelsen er en regel rettet til det offentlige, der som kontrolmyndighed skal sikre sig, at vilkåret overholdes.
- Der er al mulig grund til at skære igennem i denne sag, idet det enkle budskab er, at vilkåret er bestemt af EU. I Danmark er der derfor ingen mulighed for at fjerne vilkåret, sådan som nogle har været inde på. Vilkåret er en direkte følge af det såkaldte adgangsdirektiv, der fastlægger de krav, medlemslandene skal stille for at der kan opnås godskørselstilladelser, forklarer DTL-direktør Michael Svane, der i Vejtransportrådet vil drøfte hvordan myndighederne kan klare den store opgave at sikre en effektiv og løbende kontrol af, at virksomhederne overholder kravet om overenskomstmæssig aflønning.
-----