23948sdkhjf

Luftfarten kræver politisk opbakning

IATA fremsætter ønskeliste til regeringer, som skal sikre den internationale luftfartsindustri eksistensgrundlag i fremtiden

IATA fremsætter ønskeliste til regeringer, som skal sikre den internationale luftfartsindustri eksistensgrundlag i fremtiden



Luftfartsindustrien har gennemgået den ene krise efter den anden siden Saddam Hussein invaderede Kuwait i august 1990. Især efter terrorangrebet på USA i september 2001, der fulgtes af SARS-epidemien i Asien, er sundhedstilstanden i industrien mildest talt anstrengt. Passagertallet nu er oppe på niveauet før 11. september angrebet og godsmængderne på luftfragtsområdet er høje.

Men den høje oliepris har undergravet den positive udvikling og den internationale luftfartsorganisation IATA konstaterer nu, at industrien har brug for politisk opbakning, hvis patienten skal overleve.

- Efter et tab på 30 milliarder dollars, er behovet for forandringer i luftfartsindustrien kritisk og regeringernes medvirken er afgørende. Det er ikke et spørgsmål om at finde en løsning på et enkelt problem. Industrien har brug for nye strukturer, der gør den i stand til overleve den almindelige økonomiske udsving og drastiske forandringer, siger generaldirektør Giovanni Bisignani, IATA.

Han understregede at alle aktører fra luftfartselskaberne selv, til lufthavne, flyveledere og regeringer skal bidrage til sådanne forandringer, hvis forandringen skal lykkedes.

Bisignani udpegede en række kerneproblemer: 1) Brændstoføkonomi, hvor især ineffektiv flyveledelse koster dyrt 2) Sikkerhed, hvor han erkendte at sikkerheden var forbedret markant, men at den manglende koordination af krav mellem landene kostede flyselskaberne dyrt. 3)Forsikring er også blevet et problem, fordi underwriters har travlt med at indføre undtagelser for eksempelvis masseødelæggelsesvåben.

Endelig påpegede Bisagnani, at luftfartsindustrien har krav på samme grundlæggende forretningsmæssige frihed, som andre industrier og at yderligere liberaliseringen af markedet var påtrængende.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078