23948sdkhjf

Sværvægter i Esbjerg Havn

Esbjerg Havn har ikke mindst som basis for udstyr og forsyninger til felterne i Nordsøen oplevet en stærk udvikling inden for projektgods ? så meget at de oprindelige rammer på havnen var ved at blive sprængt.

Derfor har havnen nu investeret 17 mio. kr. i en kæmpekran, der er de absolut største og beskrives som landets mest manøvredygtige mobile havnekran. Det er en Liebherr type LHM 400, som for kort tid siden blev afleveret fra den østrigske producents skandinaviske forhandler, Åkerberg, Horsens.

Den nye Liebherr-kran med 400 ton egenvægt sætter havnen i stand til at laste og losse gods, der vejer op til 110 ton pr. kolli. Nyanskaffelsen, der er Liebherrs hidtil største kranleverance i Danmark, løser ikke alene et behov for større løftekapacitet, men giver med et automatisk container-åg (41 ton kapacitet) også nye håndteringsmuligheder, ligesom muligheden for grabdrift er med til at styrke havnen over en bred front. Kranen, der er 19,5 meter lang og har et tårn på 33 meter, har et udlæg på 48 meter (37,8 ton bæreevne), oplyser havnen.

Drejes 360 grader

Ved hjælp af en unik undervogn med 16 uafhængige, styrbare akselsæt med hver to par tvillingehjul har kranen så enestående manøvreevne, at den kan operere stort set alle steder på havnen ved de enkelte kajafsnit. Sættene kan drejes 360 grader, så kranen kan ?vendes på en tallerken? og køres helt ud til kajkanten ved blot 20 m afstand til godset. Konstruktionen sikrer desuden, at ingen af de i alt 64 hjul ? trods den store egenvægt ? belaster kørebaner og kajgader med mere end 7 ton.

er ikke i tvivl om, at kranen kan medvirke til at skabe væsentlig styrkelse af havnens konkurrenceevne:

- Ikke alene løftekapaciteten har afgørende betydning. Også mobilitet og rækkevidde betyder, at vi nu kan tilbyde kunderne et stærkt reduceret tidsforbrug til lastning og losning, ikke mindst inden for handling af projektgods. Mens man på grund af godsets størrelse og vægt hidtil har været tvunget til at flytte flere kraner til forskellige positioner og f. eks. svaje skibene, kan vi med den nye kran løfte opgaven i én proces, fortæller salgs- og marketingchef Carsten Aa, Esbjerg Havn. Han tilføjer:

- Det kan ikke mindst vise sig værdifuldt i forbindelse med Esbjergs vækst som førende havneport for vindmølleindustrien, der til stadighed udvikler større enheder. Desuden kan kranen i kraft at mobilitet og manøvreevne styrke løftekapaciteten på stort set alle andre områder, hvor vi i dag forventer fortsat vækst i de kommende år.

Først i licitation

Anskaffelsen af kranen er sket efter EU-licitation med Liebherr Werk Nenzing GmbH som vinder ? også fordi afhændelse af havnens gamle Gottwald-kran indgår i handelen, ligesom der er indgået aftaler om service og pris for tilbagekøb.

Kranførere og vedligeholdspersonale fra Esbjerg Havn har gennemgået et bredt kursusforløb under et træningsophold i Østrig og lært at betjene kranen i moderne simulatorer og i praksis på Liebherrs testanlæg i Nenzing, oplyser Esbjerg Havn.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064