23948sdkhjf

Faldende beskæftigelse i transportbranchen

Transportbranchen er den eneste branche indenfor serviceerhvervene, der har oplevet faldende beskæftigelse fra første kvartal 2003 til første kvartal 2004 ifølge en konjunkturanalyse fra HTS.

Faldet står også i skærende kontrast til den almindelige stemning i transportvirksomhederne, der for flertallets vedkommende beretter om aktivitet og travlhed.

Transportbranchen beskæftigede i første kvartal 2004 det laveste antal siden årtusindskiftet. Antallet af beskæftigede opgøres af Danmarks Statistik til 105.600 i første kvartal, mod 107.300 i samme kvartal 2003. Et fald på 2.600, der svarer til 1,7 procent.

- Det forholdsvis beskedne fald har tre årsager. Mange virksomheder outsourcer eksempelvis driften af it-systemer. Branchen gennemgår stadig en bølge af fusioner og opkøb, hvor en tilpasning af medarbejderstaben naturligt følger med. Endelig er der især på speditionsområdet sket en reduktion i antallet af ansatte, på forventning om mindre toldarbejde i forbindelse med udvidelsen af EU 1. maj, siger adm. direktør Torben Holm, Danske Speditører.

- Vi forventer, at udviklingen vil vende med udgangen af 2004 og i 2005. Vi havde en tilsvarende situation i 1992, hvor mange speditionsvirksomheder skar ned inden indførelsen af det indre marked. Men allerede med udgangen af 1993 var antallet af ansatte vokset over 1992-niveauet, siger Torben Holm.

Hos DTL er cheføkonom Ove Holm skeptisk over for HTS konjunkturanalyse, når det gælder DTL?s medlemmer og beskæftigelsen.

- Jeg kan ikke genkende tallene, når jeg sammenligner med vores egen konjunkturanalyse, hvor beskæftigelsen er konstant, med en svagt stigende tendens, siger Ove Holm.

Han påpeger også, at HTS-analysens opgørelse over virksomhedernes forventninger for andet kvartal, hvor forventningerne til beskæftigelsen i transportbranchen nok er positive, men betydeligt lavere end i de andre serviceerhverv, heller ikke svarer til DTL?s egne tal.

- Tallene stammer fra Danmarks Statistik, der ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til sæsonudsving, siger Ove Holm.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08