23948sdkhjf

Katastrofelogistik

Når jordskælv eller borgerkrig har efterladt titusinder af mennesker i akut nød et eller andet sted på jordkloden, så er der stor sandsynlighed for, at Kühne & Nagels danske afdeling har stået for logistikken bag den første katastrofehjælp, der når frem.

Kühne & Nagel i Brøndby har en specialafdeling for katastrofelogistik, med 25 medarbejdere. Det er her telefonerne kimer i alle døgnets 24 timer, når FN eller nationale og internationale nødhjælpsorganisationer skal have tæpper, medicin og fødevarer frem til uvejsomme områder i Afghanistan eller Afrika.

- Afdelingen er know-how-center for hele Kühne & Nagels globale netværk, når det gælder katastrofehjælp, fortæller direktør Jesper Christensen, Kühne & Nagel A/S.

Komplet logistik

Han kom til den schweiziske logistikgigant, da Kühne & Nagel købte Spedition Dahl i midten af 90?erne. Her havde en håndfuld medarbejdere oparbejdet ekspertise i nødhjælps- og bistandsarbejde gennem to årtier i samarbejde med Danida under det danske Udenrigsministerium.

- Vores kundeportefølje er ikke længere baseret på danske nødhjælpsaktivitet, men er i dag spredt over hele verden, med hovedvægten inden for FN-systemet, fortæller Jesper Christensen.

Kühne & Nagel varetager typisk hele logistikken omkring nødhjælpen. Sidste år var det Afganistan og Irak, der skabte travlhed for specialisterne i Brøndby. I år er det Sudan.

- Det er ikke nogen let opgave, at bringe fødevarer og medicin frem i et område, hvor der er en meget ringe eller slet ingen infrastruktur. Det kræver, at man tænker radikalt anderledes sammenlignet med almindelige logistikopgaver, siger Jesper Christensen.

Men en støvet infrastruktur af hulveje og lastvogne, der typisk er 40-årige levn fra den kinesiske hær, er ikke den eneste forhindring.

Også toldmyndigheder, kulturelle forhold og endelig juridiske og forsikringsmæssige problemer vanskeliggør ofte opgaverne.

- Vi sørger altid for at vi har egne medarbejdere på stedet. Det er nødvendigt, hvis tingene skal lykkedes.

Raketangreb

Det er spændende og en udfordring at arbejde under primitive betingelser, men det er ikke uden risici. Hvis man ikke ved, hvad man har med at gøre, så kan det gå rigtigt galt, fortæller Jesper Christensen, der selv har været fremme i forreste linie flere gange.

Risikoen er både økonomisk og menneskelig. Hvis ikke logistikken fungerer, koster det menneskeliv i katastrofeområdet.

Men truslerne mod nødhjælpsarbejderne kan også være ganske alvorlige. Ikke mindst i Irak.

Kühne & Nagel havde en medarbejder udstationeret i Bagdad for at koordinere nødhjælpen. Men efter en panserværnsraket en nat ramte medarbejderens hotel ? kun to værelser væk ? så besluttede Kühne & Nagel, at hente medarbejderen hjem.

- Vi arbejder i dag via lokale agenter i Bagdad, siger han.

Her og nu

Kühne & Nagels nødhjælpsspecialister har fokus på katastrofehjælp, men varetager også en lang række langsigtede projekter i eksempelvis Afrika for FN.

- Når der opstår en katastrofesituation, så er der ikke tid til lange forundersøgelser. Den kompetence, vi har her i huset, betyder, at vi er i stand til at rådgive vores kunder her og nu, fortæller direktør Jesper Christensen.

Den know-how plejer og udvikler Kühne & Nagel i Brøndby løbende, ved at de 25 specialister udelukkende beskæftiger med katastrofe og nødhjælp. Men ekspertisen smitter også af på resten af virksomheden i Danmark og det globale Kühne & Nagel-netværk.

- Når man kan lave logistik under de betingelser, så kan man klare hvad som helst, siger en selvsikker Jesper Christensen.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078