23948sdkhjf

Den hårde kerne

Det kan føles som en spændetrøje, og mange kreative kræfter er bundet i arbejdet med at finde smutveje og fremkommelige løsninger i stedet for at bringe nationen videre. Regel- og registreringssamfundet skaber af og til groteske situationer og en lyst til at bryde reglerne. Men de fleste overholder dem. Der bliver aldrig revolution i gaderne i Danmark, for folk bryder sig ikke om at gå over for rødt lys, hed det engang.

Men én ting er det tryk, der findes for at udfordre systemet. Det næste skridt, hvor man direkte overskrider loven er sværere at håndtere. For selv om bestemmelserne og deres grænsetilfælde ofte kan virke urimelige eller direkte modsat deres intention, så har de fleste en forventning, om at der et eller andet sted er ræson i tingene. Da reglerne blev lavet, havde de et formål, som man så kan være enig eller uenig i. Og er de helt gak, lukker både myndigheder og borgerne i reglen øjnene for at man ?glemmer? enkelte paragraffer.

For mange virksomheder er det ok med skrappe regler. Det er en del af erhvervslivets væsen, at man indretter sig efter de forhold, som nu engang gælder, hvis ikke de umiddelbart kan laves om. Problemet opstår imidlertid, hvis der er klare lovregler, og nogen så bevidst vælger blæse på dem ? og kan regne med at slippe godt fra det.

Vi har netop set hvor massivt sort arbejde og dagpengefusk florerer i visse brancher og forretningstyper ? pizza-bagerier ikke mindst. Det er i hvert fald utroligt, at så mange ansatte netop er startet på jobbet selvsamme dag, som Told og Skat kommer på uanmeldt besøg.

Det kan være slemt nok, at samfundet bliver socialt bedraget, men det skaber helt uholdbare forhold, for de mange, der er indstillet på at følge reglerne, fordi man nu engang skal. De bliver straffet to gange. Dels fordi det koster både penge og kræfter at følge de mange love og forordninger, og dels fordi de taber i konkurrence med de lystigt ligeglade.

Ingen har nogensinde fået et brev fra skattevæsenet: ?Kære borger eller virksomhed, vi skal på samfundets vegne takke dig for dit - store ? månedlige bidrag til fællesskabet gennem mange år? eller justitsministerens tak for alle de gange vi ikke stjal, snød på vægten, slog og sparkede eller kørte fulde rundt. Og det forventer vi heller ikke.

Men vi kan godt forlange, at myndighederne for alvor håndhæver de regler, der findes, så vi ikke belønner snyderne.

Inden for landevejstransporten f.eks. er der så mange regler, at det kræver en heroisk indsats at følge dem alle i en travl hverdag. Alligevel bestræber langt de fleste sig for at yde en sober indsats uden at springe over, hvor gærdet er lavest. Derfor er det frustrerende og direkte holdnings-nedbrydende, at man så gang på gang kan se andre slippe afsted med snyd og sjusk. Firmaer har måttet sige nej tak til ellers givtige transportopgaver, fordi de ikke kunne udføres korrekt inden for lovens ramme. De har ekstra svært ved at se udenlandske konkurrenter køre muntert forbi med ulovlige løsninger.

Vi vil gerne se en udstrakt hånd til alle dem, der dag ud og dag ind klarer jobbet uden svinkeærinder, plat og lette løsninger. Det er muligt de får deres belønning i deres næste liv, men det er nu de bør hædres. De er kernen i det danske kvalitets-samfund.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083