23948sdkhjf

Øget konkurrence på specialtransporter

2003 sluttede med øget omsætning for de danske specialtransportører. En udvikling, der fortsatte i de første tre måneder af 2004. Men det stigende salg har ikke sat sig spor i indtjeningen. Et flertal af de 37 DTL-virksomheder, der angiver specialtransport som et væsentligt forretningsområde (over 25 procent af omsætningen), har opgivet et forringet økonomisk resultat ifølge Dansk Transport & Logistiks konjunkturundersøgelse.

Årsagen fremgår tydeligt. Transportpriserne er, som i andre dele af erhvervet, faldet markant i det forløbne halvår.

Dermed adskiller specialtransport sig delvist fra vognmandserhvervet generelt, hvor omsætningen er stigende, men indtjeningen faldene.

Hos Dansk Transport & Logistik gætter manden bag konjunkturundersøgelsen, cheføkonom Ove Holm, på at øget konkurrence presser priserne.

- Specialtransport er et område, der kræver store investeringer i materiel og betydelig know how. Derfor har der traditionelt været ret få virksomheder, der har udbudt specialtransport. Samtidig er efterspørgslen vokset markant og derfor har prisniveauet ligget forholdsvis højt. Men det har nu tiltrukket flere nye virksomheder på området og derfor er konkurrencen blevet hårdere og det presser priserne nedad, vurderer Ove Holm.


Bedre indtjening

Når det gælder forventningerne til andet og tredje kvartal i år, så er det specialtransportørerne, sammen med værdigods, grus-sten-sand-jord og cement, asfalt og tjære, bulkvarer, kurer-ekspres og budkørsel, samt temperaturregulerede transporter, der forventer en fortsat faldende tendens for transportpriserne.

Til gengæld er specialtransportørerne blandt de mest optimistiske, når det gælder udviklingen i omsætningen i indeværende halvår. Her forventer et markant flertal en stigende eller kraftigt stigende omsætning.

Forventningen til forbedring af omsætningen er faktisk så stærk, at et mindre flertal af specialtransportørerne forventer at kunne forbedre indtjeningen trods forventningen om faldende transportpriser.

Dansk Transport og Logistik har udarbejdet konjunkturanalysen på basis af et spørgeskema, der er udsendt til 1.900 af vognmandsorganisationens omkring 4.000 medlemmer.

Generelt har virksomhedernes økonomi det bedre end for et år siden. Der er færre medlemsvirksomheder, der har underskud. Men andelen af virksomheder, der kan præstere en overskudsgrad over fem procent, er blevet mindre.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078