23948sdkhjf

En kran er ikke bare en kran

Når man taler om kraner er det vigtigt at vide, hvilke kran-typer, der kræver hvilke certifi-kater ? og der er seks grupper kran-certifikater:

A. Tårndrejekraner (byggekraner), havnekraner, svingkraner, højbanekraner, skibsværfts-kraner og lignende.

B. Mobilkraner.

C.Alle øvrige certifikatkrævende kraner, undtagen de kraner, som er nævnt nedenfor un-der D, E og G.

D. Lastbilmonterede kraner over 8 tonmeter til og med 25 tonmeter.

E. Lastbilmonterede kraner over 25 tonmeter.

G. Entreprenørmaskiner, der bruges som kraner.

Derfor taler man om kran B, kran D og kran E certifikater inden for lastvognsmonterede kraner og mobilkraner. Der er dog også nogle certifikatmæssigt pudsige forhold. Således gælder et A-certifikat også for C-kraner. Et B-certifikat gælder også for C-kraner og entre-prenørmaskiner, der bruges som kran. Har man et B-certifikat, der er erhvervet før den 1. januar 2000, gælder det tillige for D- og E-kraner. Og har man et D-certifikat, gælder det også for entreprenørmaskiner, der bruges som kran.


Hvad er en mobilkran

Man hvordan definerer man, hvad der er en mobilkran og hvad der er en lastbilmonte-ret kran? Det findes der svar på fra Arbejdstilsynet, som definerer:

En mobilkran har en variabel kontravægt, der skal afpasses til den vægt, byrden har. Kon-travægten drejer med rundt, når kranen drejer. Det vil sige, at stabiliteten kan holdes kon-stant hele vejen rundt under en krankrøjning. Hvis byrden forskydes ud eller byrdens vægt øges i forhold til kontravægten, forringes stabiliteten, hvorved der kan opstå fare for vælt-ning.

En lastbilmonteret kran anvender lastbilens og kranens egenvægt, samt eventuelt en del af eller hele lasten, som kontravægt. Lastbilens egenvægt og last svinger ikke med rundt, når kranen drejer, dvs. stabiliteten ikke er konstant under en krankrøjning, hvorved der kan opstå fare for væltning.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087