23948sdkhjf

Kidnapning og afpresning ? en reel erhvervsrisiko

Der findes ikke et solidt grundlag statistisk om kidnapning og afpresning, bl.a. fordi mange, der har været udsat for kidnapning og afpresning, ikke ønsker, at sagerne kommer frem. Men det vurderes, at der på verdensplan årligt finder ca. 12.000 kidnapninger sted. I 2002 er der registret ca. 3.000 kidnapninger alene i Colombia, ca. 2.000 i Mexico, ca. 1.000 i Brasilien, ca. 250 i Rusland, ca. 100 i Nigeria og ca. 40 på Filippinerne.

Det anslås, at kidnapninger statistisk set ender således:

67 pct. løslades mod betaling af løsesum, 15 pct. løslades uden betaling af løsesum, 2 pct. formår at flygte, 7 pct. befries ved en redningsaktion og 9 pct. dør.

Men ligesom man kan forberede sig på andre forhold, der er kritiske for virksomheden, kan man også forberede sig på en eventuel kidnapning og afpresning.

Alligevel vil situationen opleves som både overraskende og chokerende ? fuldstændig som hvis der opstår brand, eller en nøglemedarbejder får en livstruende sygdom. Netop fordi sådanne hændelser heldigvis aldrig bliver så hyppige, at virksomheden opnår rutine i at håndtere dem, er der god grund til at forberede sig.

Det fremgik at seminaret, at alle virksomheder med aktiviteter i udlandet ? hvad enten det er direkte fysiske etableringer i form af datterselskaber, agenturer, udstationerede medar-bejdere eller hyppige forretningsrejser ? bør gøre sig den ulejlighed at lære sin risiko at kende. Bl.a. gennem grundig analyse og information og træning/uddannelse til medarbej-derne ? og ved at have en plan, hvis en kidnapning eller afpresning skulle indtræffe og et leder-team, der håndterer sagen med den øverste leder i virksomheden eller dennes stedfortræder som deltager.

Det allervigtigste råd er at kende sine egne begrænsninger, lød det kategorisk fra se-minaret. At håndtere kidnapningssager kræver stor erfaring og professionalisme og ikke mindst indsigt i lokale forhold, kultur, sprog m.v. Det er der meget få virksomheder globalt, som kan håndtere alene. Her er brug for specialister. Derfor bør virksomheden straks kontakte sit forsikringsselskab og evt. eksperter i kidnapning, afpresning og terror.

Kunderne hos Chubb Insurance får adgang til Risknet, som er The Ackerman Groups da-tabase med risikovurdering af 89 af verdens lande. Databasen opdateres dagligt med ny-hedstjeneste, risikovurdering af lande og byer, analyse af verdens luftfartsselskaber og risikoen ved disse samt løbende vurderinger af kendte terrororganisationer og deres akti-viteter.


Columbia farligst

Verdens mest risikable land for så vidt angår kidnapning og afpresning for danske virk-somheder er uden tvivl Colombia, men et land som Rusland, hvor mange danske virksom-heder har aktiviteter, ligger også højt på listen over risikoområderne.

Medio januar 2004 var 16 lande placeret i den højeste risikogruppe. Det er Algeriet, Colombia, Georgien,Indien, Indonesien, Irak, Israel, Libanon, Malaysia, Pakistan,

Peru, Filippinerne, Rusland, Sri Lanka, Usbekistan og Iran.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127